HVB-hemmet i Trollhättan borde ha agerat bättre, anser 14-åringens advokat. Arkivbild.
HVB-hemmet i Trollhättan borde ha agerat bättre, anser 14-åringens advokat. Arkivbild.

14-åringens advokat kritiserar HVB-hemmet

HVB-hemmet där en flicka dödades i onsdags redde inte ut en konflikt mellan henne och den 14-åriga flicka som misstänks ha mördat henne. Det hävdar 14-åringens advokat Tommy Nilsson, enligt Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Hemmets personal borde ha rett ut incidenterna som föregick onsdagens bråk, anser han.

- Man kunde ha agerat på ett starkare och bättre sätt, och gripit in i det som egentligen var motivet till att det som hände hände, säger han till Ekot.

Exakt hur det gått till och vad som föregick bråket håller nu på att utredas. Det är inte en traditionell förundersökning av polisen, eftersom flickan bara är 14 år och ännu inte straffmyndig.

ANNONS

- Vi utreder för socialtjänstens skull, och även för allmänintressets. Alla vill ju reda ut hur en så hemsk gärning kan ha inträffat. Men det viktiga är att socialtjänsten får ett underlag, de har ansvaret för flickan och behöver veta vilket behov av vård, kontroll och behandling hon har, har åklagaren Robert Beckard tidigare sagt till TT.

Fallet är unikt, enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning. Han har granskat alla mord i Sverige sedan 1990 och kan inte hitta ett enda liknande fall.

- Jag kan inte påminna mig om att en icke straffmyndig flicka dödat tidigare. Det finns en handfull fall med pojkar som gjort det, men inte flickor.

HVB-hemmet har gjort en lex Sarah-anmälan till Arbetsmiljöverket. Alla ungdomar på boendet har flyttats ut efter händelsen och kommer att få nya boenden.

ANNONS
TT

ANNONS