Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I enkät svarar 24 kommuner att de vill göra som Vellinge och införa lokala förbud mot tiggeri. Arkivbild.

Över 20 kommuner vill förbjuda tiggeri

Flera kommuner kan göra som skånska Vellinge och införa lokala tiggeriförbud. I en enkät gjord av Dagens Samhälle svarar 24 kommunstyrelseordförande – varav 22 är moderater – att de vill förbjuda tiggeri i kommunen.

- Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, till Dagens Samhälle.

Tidningen skickade frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner och fick 162 svar (varav ett från Vellinge). Utöver M-politikerna svarade Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm att de vill ha lokala förbud mot tiggeri.

I Centerpartiet är motståndet mot tiggeriförbud starkt i kommunerna. Samtliga 38 centerpartister som svarat i enkäten säger nej.

- Det finns redan lagstiftning som gör att polisen kan ingripa när det ligger organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Att arbeta mot den organiserade brottsligheten är viktigare än att hålla på och flytta på människor som tigger, säger Hans-Göran Johansson (C), före detta polis och numera kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.