Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson konkurrerar om att bli Liberalernas nästa partiledare. Arkivbild.

Örebro stödjer Sabuni som ny L-ledare

Liberalerna i Örebro har nu sagt sitt – de vill se Nyamko Sabuni som ny partiledare. Därmed ratas örebroaren Johan Pehrson, en av de tre kandidaterna, av sitt hemdistrikt.

Beskedet kom efter ett förbundsmöte på måndagskvällen, skriver Nerikes Allehanda. Medlemmarna hade inför mötet röstat på Erik Ullenhag, men på förbundsmötet föll lotten på Sabuni. Johan Pehrson blev därmed nobbad av sitt hemmalän.

- Jag kan bara konstatera att det var väldigt jämnt, både i medlemsomröstningen och på själva nomineringsmötet, säger Pehrson, som inte är beredd att kasta in handduken än.

- Men jag noterar vad nomineringsmötena har kommit fram till och vad länsförbunden vill.

Även Liberalerna i Västmanland och Kronoberg meddelade på måndagen att de nominerar Sabuni.

Slutspurt

Tidigare under dagen gav EU-kommissionär Cecilia Malmström sitt stöd till Erik Ullenhag.

- Personligen har jag valt att lägga min röst på Erik Ullenhag, säger hon till journalister i Bryssel, enligt nyhetsbyrån Direkt.

- Jag kanske ligger lite närmare Erik Ullenhag. Vi har under många år haft ganska lika åsikter.

I helgen uppmanade riksdagsledamoten och Sabuni-anhängaren Robert Hannah de två partiledarkandidaterna Erik Ullenhag och Johan Pehrson att kasta in handduken.

Hans argument är att så många av partiets förbund nu står bakom Nyamko Sabuni att de andra två bör backa och låta henne väljas av ett enhälligt landsmöte den 28 juni.

Tungt stöd

Men Erik Ullenhags förespråkare har inte gett upp. Christer Nylander, gruppledare för L i riksdagen, uppmanar i en sluten Facebookgrupp att Ullenhag-anhängarna nu ska lägga kraften på att vinna förbund som inte bestämt sig än och att backa upp ombud som personligen är för Ullenhag, men som kommer från län som stöder Sabuni, skriver Expressen.

Hittills är det bara Uppsala län, Liberala Ungdomsförbundet och Liberala Kvinnor som nominerat Erik Ullenhag. I helgen beslutade två av de tyngsta förbunden, Skåne och Västsverige, att ställa sig bakom Nyamko Sabuni som nu har en klar majoritet på pappret.

Stockholms län är partiets tyngsta förbund och bestämmer sig på tisdagen. Det ses som ett Ullenhag-län och Stockholms stad har redan deklarerat att man står bakom honom. Men även om länet landar i att nominera Ullenhag kommer det inte att räcka, om alla ombud röstar så som majoriteten i deras förbund vill.

Hemlig röst

Men omröstningen på landsmötet är hemlig och ombuden kan i slutänden rösta på vem de vill.

I många förbund har medlemmarna varit splittrade och det har vägt jämnt mellan Sabuni och Ullenhag. Det skulle tala för att ombud från samma län kan rösta olika.

Riksdagsledamoten Johan Pehrson har hittills legat långt bakom de två favoriterna.