Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kvinnliga elitidrottare löper en ökad risk för att drabbas av skador om de utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp som barn, enligt en ny studie. Arkivbild.

Ökad skaderisk för idrottare efter övergrepp

Skaderisken för kvinnliga idrottare är flerdubbelt högre om de utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp under uppväxten.

Det visar en ny studie från forskare vid Linköpings och Uppsala universitet som publiceras i tidskriften British Journal of Sports Medicine, skriver Upsala Nya Tidning.

Det är den första studien i sitt slag som gjorts bland elitidrottare. I studien ingick 197 manliga och kvinnliga svenska friidrottare på elitnivå som svarat på en webbenkät om erfarenheter av sexuella och fysiska övergrepp.

Var nionde deltagare hade utsatts för sexuella övergrepp och nästan var femte för fysiska övergrepp under uppväxten. Siffrorna ligger i linje med tidigare undersökningar bland elever som slutar grundskolan.

Under året som föregick enkäten hade drygt hälften haft en långvarig idrottsskada, oftast orsakad av överbelastning. Skaderisken var mycket högre bland kvinnor som varit utsatta för övergrepp, medan det för män inte fanns någon tydlig koppling.

- Våra resultat talar för att det finns skäl för tränare att vara uppmärksamma på att tidigare trauman kan vara en bidragande orsak när kvinnliga elitidrottare skadar sig eller pressar sig att ta extra höga risker, säger barnläkaren Staffan Janson vid Uppsala universitet till UNT.