Julstressen kan bidra till ökad risk för hjärtinfarkt. Arkivbild.
Julstressen kan bidra till ökad risk för hjärtinfarkt. Arkivbild.

Ökad risk för hjärtinfarkt på julafton

På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med 37 procent jämfört med andra dagar. Orsaker som stress, mat och alkohol kan ligga bakom.

ANNONS
|

En studie, som publiceras i British Medical Journal, har undersökt de drygt 280000 hjärtinfarkter som personer i Sverige drabbats av mellan 1998 och 2013 och som finns i hjärtinfarktregistret Swedeheart.

- Det kan vara emotionell stress, att träffa släktingar och att man kanske rest långt. Sedan handlar det förmodligen om att man äter mycket och fet mat och kanske dricker en del alkohol, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, som lett studien till Ekot.

ANNONS

50 hjärtinfarkter om dagen

En genomsnittlig dag sker det 50 hjärtinfarkter i Sverige. På julafton är det genomsnittliga antalet 70 stycken. Även på juldagen och annandagen finns en förhöjd risk, detsamma gäller nyår och midsommar.

- Att det var en sådan markant ökning förvånade oss faktiskt. Vi trodde kanske att det skulle vara lite diffusare över hela helgen, men det är verkligen julafton, säger David Erlinge.

Det vanligaste är att drabbas av en hjärtinfarkt på morgonen, och särskilt på måndagar. Men när det gäller julafton sker hjärtinfarkterna vanligtvis vid 22-tiden.

- Om man är patient med risk för hjärtinfarkt är det förstås viktigt att ta sina mediciner. Sedan är det viktigt att vi tar hand om varandra. Har vi äldre, sköra släktingar så ska vi ta hand om dem lite extra noga och skydda dem från stress under julafton, säger David Erlinge till radion.

ANNONS

En minskning

Samtidigt presenteras nu ny statistik från Socialstyrelsen som visar antalet personer som dör i hjärtinfarkt fortsätter att minska i Sverige. 25300 personer insjuknade i hjärtinfarkt 2017 varav knappt 5900 personer avled – en minskning med drygt 400 insjuknade respektive en minskning med cirka 400 dödsfall.

Det är dock stora skillnader mellan samhällsgrupper. Personer med enbart förgymnasial utbildning insjuknar och dör oftare. Socialstyrelsen ger som exempel att det är dubbelt så vanligt att lågutbildade kvinnor drabbas än högutbildade.

TT

Fakta: Symptom på hjärtinfarkt

Några vanliga symptom på hjärtinfarkt:

Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna.

Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna.

Illamående.

Andnöd.

Kallsvettning.

Rädsla och ångest.

Värk i ryggen.

Hjärtklappning och yrsel.

Influensaliknande besvär samtidigt med bröstsmärtor.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS