Män med prostatacancer tycks ha en ökad risk för blodpropp. PSA-prov är en del som används för att diagnostisera sjukdomen. Arkivbild
Män med prostatacancer tycks ha en ökad risk för blodpropp. PSA-prov är en del som används för att diagnostisera sjukdomen. Arkivbild Bild: Dan Hansson/SvD/TT

Ökad risk för blodpropp vid prostatacancer

Svenska män med prostatacancer tycks ha en något högre risk för svåra blodproppar de första åren efter diagnos än andra män.

ANNONS

Det är känt att cancerpatienter har högre risk att utveckla venösa tromboser, alltså blodproppar som drabbar vener. Nu ges en tydligare bild av förekomsten bland patienter i Sverige som nyligen diagnostiserats med prostatacancer, rapporterar Dagens Medicin.

– Kliniker som behandlar dessa patienter ska vara uppmärksamma på risken för djup ventrombos. Det gäller framför allt vid avancerad sjukdom och i samband med operationer, säger Pär Stattin, överläkare och professor i urologi vid Uppsala universitet, till tidningen.

Han är en av forskarna bakom den aktuella registerstudien som baseras på data från Nationella prostatacancerregistret. Fynden publiceras i tidskriften BMJ Open.

ANNONS

Lägre andel

Fynden baseras på data för fler än 92 100 män med cancerformen och 466 200 män ur den generella befolkningen, som matchade varandra gällande ålder och bostadsregion.

Fem år efter diagnosen hade 2,5 procent inom gruppen med prostatacancer drabbats av ventromboser, medan motsvarande siffra låg på 1,6 procent i kontrollgruppen.

Forskarna räknade fram att bland 1 000 män med cancerformen kommer nästan sju personer per år att få sådana blodproppar, jämfört med cirka fyra per 1 000 män och år utan en sådan diagnos.

– Bland männen med prostatacancer ses alltså en något förhöjd propprisk. Men den är rätt så blygsam om man jämför med flera andra cancerformer, säger Pär Stattin.

Kritisk period

Första halvåret efter cancerdiagnosen verkade vara en särskilt riskfylld tid.

– Det förklaras sannolikt av att många män med prostatacancer opereras under den perioden med prostatektomi, som ökar risken för ventrombos något, säger Pär Stattin.

Studien är en observationsstudie och kan inte svara på om cancersjukdomen i sig orsakade den högre propprisken eller om andra faktorer har spelat in. Forskarna har inte tagit hänsyn till om personerna rökte eller deras alkoholintag.

Data till studien samlades in mellan åren 2007 och 2017.

Fakta: Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och varje år drabbas knappt 10 000 män av sjukdomen

Prostatacancer utgör drygt 30 procent av cancerfallen hos män.

Majoriteten är mellan 65 och 85 år när de får diagnosen.

Prostatacancer kan behandlas med kirurgi, strålning, hormoner och cytostatika. Ibland kombineras olika behandlingar. Val av behandling beror bland annat på hur stor cancertumören är och om den har spridit sig.

Källor: Cancerfonden, 1177

ANNONS