Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ökände storbedragaren döms av Uppsala tingsrätt till fängelse i fyra år och fyra månader. Arkivbild.

Ökänd sol-och-vårare döms till fängelse igen

En 69-årig man döms av Uppsala tingsrätt till fängelse i fyra år och fyra månader för en mängd bedrägerier och stölder. Han har gång på gång lurat äldre kvinnor på pengar.

Mannens typiska svindleri innebar att han kontaktade äldre kvinnor vid en livsmedelsbutik och påstod att han kom från Ica, Coop eller en bank och att han måste hjälpa kunderna att rätta till en felaktig betalning. Han lyckades ofta lura sig in i folks bostäder och kom då över plånböcker, kontanter, bankkort och koder.

37 offer ingick i utredningen. De flesta är kvinnor mellan 60 och 90 år och de finns från Råneå i norr till Laholm i söder. Mannen greps i Uppsala i februari efter att polisen gått ut med en bild på honom.

Åtalet var uppdelat i 195 punkter. Det har dock inte tingsrätten gått med på, utan har i stället bedömt att det handlar om 52 gärningar. Det beror bland annat på att åklagaren hade räknat varje uttag med offrens kort som ett enskilt brott, även om de gjorts med bara sekunder emellan, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Mannen döms bland annat för 25 grova bedrägerier, tio grova stölder och fem försök till grovt bedrägeri. Han frias på några punkter, däribland grov våldtäkt.

69-åringen har flera gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för liknande brott. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens ålder och försämrade hälsa när man bestämt straffet den här gången.

Han ska också betala skadestånd på närmare 270 000 kronor för olovliga uttag.