Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brandhärjade Älvdalens skjutfält vid Trängslet.

Ödesdygn i Älvdalen – blåsten försvårar

Blåsten försvårar släckningsarbetet öster om Älvdalen i norra Dalarna där 3 700 hektar brinner. Sju helikoptrar står på marken på grund av risken för åska och blixt.

Det brinner på 34 platser i landet enligt SOS Alarms senaste karta över larm om brand i skog och mark. Värst brinner det fortfarande runt Färila i Ljusdals kommun och i skogarna öster om Älvdalen.

Omslaget i vädret med regn, blåst och åska försvårar släckningsarbetet – i Älvdalen/Trängslet har vindbyarna legat på mellan 8 till 15 meter per sekund, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

- Det har blåst ordentligt i dag, men vi har lyckats hålla emot tack vare förberedelsearbetet i går och i natt då vi förstärkte begränsningslinjerna. Det visade sig ha effekt nu, säger han och beskriver läget som ett "ödesdygn".

- Klarar vi det här kommer vi förmodligen klara det sedan också. Och jag är hoppfull – men dagen är inte klar ännu.

Sju helikoptrar på marken

Förutom spridningsrisken gör blåsten även att träd riskerar att falla omkull över bilar och personal, varför det nu pågår ett omfattande röjningsarbete längs med vägkanten. Samtidigt står sju helikoptrar på marken på grund av risk för åska och blixt.

- Åskrisken väntas hålla i sig fram till klockan 22. Det vore helt klart en fördel om de kunde lyfta – det är svårare att överblicka branden från marken och blir det ordentliga toppbränder måste man nästan ha en helikopter för att kunna släcka, säger Szymanski.

Hoppet ligger på morgondagens regn.

- Får vi det vore det fantastiskt positivt, säger han.

Rekordhög brandrisk

Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning, sade vid myndighetens presskonferens på lördagen att brandläget är kritiskt.

I början av nästa vecka stiger temperaturerna igen och då ökar brandriskvärdena.

- Vi har inte uppmätt så här höga brandriskvärden i modern tid, sade Tofvesson.

Enligt Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, är räddningstjänsten nu helt beroende av vädret, hur varmt och torrt det blir. En brand på 9 500 hektar rasar fortfarande i Ljusdal där räddningstjänsten kämpar med att hålla elden innanför begränsningslinjerna.

TT: Börjar ni få någon klarhet i när allt kommer vara över?

- Bränderna kommer inte att vara släckta förrän naturen hjälper oss, så är det. Men någon vecka till i alla fall är den akuta fasen, sade Strid på förmiddagen.