Rättegången börjar i Attunda tingsrätt i Sollentuna i november. Arkivbild.
Rättegången börjar i Attunda tingsrätt i Sollentuna i november. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Åtta åtalas för omfattande assistansbedrägerier

Åtta personer har åtalats i en omfattande härva med bidragsbrott i Stockholmsområdet. Upp till 18 miljoner kronor misstänks ha betalats ut felaktigt i assistansersättning, enligt polisen.

ANNONS

Huvudmannen misstänks ha bluffat om sitt hälsotillstånd och därmed sitt behov av assistans. Assistansbolaget som utfört arbetet har ägts av anhöriga till honom. Flera av assistenterna har också varit anhöriga.

"Det rör sig inte sällan om mycket stora penningbelopp när det gäller brotten mot våra välfärdssystem. I detta fall har det misstänkta bedrägeriet skett under många år och flera personer omfattas i det nu väckta åtalet", säger Per Wedsmark vid Stockholmspolisens bedrägerisektion i ett pressmeddelande.

Mannens hjälpbehov har bedömts till 20 timmar per dygn och i perioder ansetts vara totalt. Men polisen har genom spaning och fynd i beslagtagna mobiltelefoner avslöjat den misstänkta bluffen.

ANNONS

Flera av de misstänkta har i perioder varit utomlands.

Åtalet omfattar åren 2011 till 2020 och gäller grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Rättegången inleds i Attunda tingsrätt den 9 november.

ANNONS