Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöminister Karolina Skog (MP) och regeringen slår fast nya regler för återvinning närmare bostaden. Arkivbild.

Återvinning ska flyttas närmare bostaden

Senast 2025 ska hushållens förpackningar och papper hämtas av producenterna, utan avgift, vid eller nära bostaden. Det kommer att bli svårt att få undantag, bedömer miljöminister Karolina Skog (MP).

Producenterna har varnat för extrakostnader på många miljarder, när dagens system med återvinningsstationer måste överges. Karolina Skog ser den varningen mer som ett debattinlägg men medger att ingen, inte ens de sex utredningar som har försökt ta reda på det, kan ge någon siffra.

Kan kosta

Skog säger att det kan bli vissa kostnader för fastighetsägare, till exempel för att ordna plats där det insamlade kan hämtas. Och producenterna av förpackningar kan lägga på fler ören för att finansiera återvinningen.

- Alla som inte redan har fastighetsnära insamling kommer att få det senast 2025, med undantag för vissa fastigheter där det inte går eller skulle bli orimligt dyrt, till exempel kulturfastigheter eller i skärgården. Det är undantagen som har varit svårast att formulera, säger Skog till TT sedan regeringen klubbat ett antal ändringar i förordningar, det vill säga lagar, om återvinning.

Reglerna ska träda i kraft vid årsskiftet och införas stegvis. Till 2021 ska 60 procent av hushållen ha erbjudits insamling vid bostaden eller "kvartersnära", till 2025 ska alla ha erbjudits det. Regeringen tror att återvinningen kommer att öka, om det blir lättare att göra sig av med det insamlade.

- Det ska vara lätt att göra rätt, säger Skog.

Inte betala extra

I och med att producenterna får det fulla ansvaret för insamlingar ska inte heller bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare som redan har insamling, så att säga vid dörren, behöva betala extra för det via soptaxan eller till företag som hämtar enligt avtal.

Fastighetsägarna blir skyldiga att ordna insamlingen på sätt som gör det lätt för producenten att hämta, glaset, plasten eller tidningarna.

Regeringen beslutar också att kommunerna från 2021 måste erbjuda separat insamling av matavfall.

Branschorganisationen Fastighetsägarna gör tummen upp.

"Ett mycket välkommet beslut som kommer underlätta och bidra till ökad återvinning", anser Rikard Silverfur, utvecklings- och hållbarhetschef på Fastighetsägarna, i ett uttalande.

Producenter: För dyrt

Producenternas branschorganisation Förpacknings- och tidningsinsamlingen vill inte uttala sig säkert om regeringsbeslutet innan man har hunnit titta närmare på det. Men om det är identiskt med det förslag som varit ute på remiss är organisationen starkt kritisk.

Dyrt i förhållande till miljönyttan, anser vd Kent Carlsson. Samma miljönytta kan åstadkommas till en kostnad av 800 miljoner kronor i stället för 9 miljarder, ifall man nöjer sig med högst 400 meters avstånd till återvinningsstationen i tätort eller fem minuters färdväg i glesbygd, hävdar han.

- Man glömmer också ofta att det är konsumenterna som i slutändan får betala, säger Carlsson och syftar på att kostnaden kommer att läggas på produkterna.