Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 20-årsåldern döms till sex års fängelse av Borås tingsrätt för bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Arkivbild.

Åklagaren: Domen en upprättelse för flickorna

Borås tingsrätt tror på alla de 63 flickor i åldern 10–16 år som berättat hur de utsatts för sexuella övergrepp via nätet av en man i 20-åldern från Västsverige. Mannen döms därför till sex års fängelse, bland annat för våldtäkt mot barn.

Efter 29 förhandlingsdagar i rätten kom domen på onsdagen mot den man som stått åtalad för ett stort antal sexövergrepp via nätet. Listan av åtalspunkter är lång: bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn, grovt barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Rätten summerar att han begått omkring 120 brott mot 62 av de 63 flickorna.

Brotten har skett från 2015 till början av december 2017. Mannen har kontaktat unga flickor via olika nätforum, främst Yellow/Yubo och Snapchat, och har genom hot och lockelser förmått dem att utföra olika handlingar av sexuell karaktär. Mannen har ljugit om sin identitet och sin ålder. Vartefter har kraven trappats upp. Många av flickorna har tagit oerhört illa vid sig. "Känslor av äckel och självförakt har beskrivits i flera fall. Det har hos målsäganden även förekommit självmordstankar", skriver rätten i domen.

Våldtäkt över nätet

Rätten dömer mannen för våldtäkt trots att han vid de aktuella tillfällena inte träffade flickorna utan endast hade kontakt med dem över nätet.

- Från min synvinkel är det glädjande att tingsrätten delar vår uppfattning att det ska rubriceras som våldtäkt mot barn trots att det skett via internet. Kränkningen var så allvarlig, säger Andreas Ekengren

Vid två tillfällen har mannen träffat flickor. Vid det ena tillfället handlar det om sexuellt ofredande då han tagit på flickans kropp, vid det andra tillfället handlar det om köp av sexuell handling av barn då han erbjöd flickan pengar i utbyte mot sexuella tjänster.

Tror på berättelserna

Mannen döms för brott mot 62 av 63 flickor som stod som målsägande flickorna.

- I ett fall har han inte fällts för att flickan var över 15 år. Då krävs det mer för en fällande dom. Men vi har i samtliga fall trott på målsägandena i deras berättelser, förklarar rådman Marie Sobilius.

Åklagaren har ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

- Vi får sätta oss ner och tittat på de delar där åtalet ogillas och se om det är något vi ska gå vidare med. Vi får bestämma oss när vi läst domen noggrant, säger Andreas Ekengren.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Men utlåtandet reser inga hinder för att döma mannan till fängelse. Han kvarstannar i häktet till domen vinner laga kraft. Han är tidigare dömd för liknande brott.

Mannen döms också att betala skadestånd till 53 av flickorna på mellan 5 000 och 155 000 kronor, sammanlagt drygt en halv miljon kronor.

Den dömde mannens advokat Barney Fyman befinner sig utomlands och har inte möjlighet att kommentera. "Jag har ännu inte kunnat läsa domen", skriver han i ett sms till TT.