Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förundersökningen mot en polis som i juli sköt en man till döds i Norrköping har lagts ned. Arkivbild.

Åklagaren: Dödlig polisskjutning var nödvärn

Den polis som i juli sköt en man till döds i Norrköping hade inget val. Det menar åklagaren som nu har lagt ned förundersökningen.

- Utredning har visat att det förelåg en nödvärnssituation och att det inte var uppenbart oförsvarligt, att i den situationen som polismannen befann sig i, öppna verkanseld, säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren till TT.

Två poliser och en läkare åkte till mannens hem i slutet av juli. Sjukvården hade begärt att polisen skulle närvara för så kallad handräckning, poliserna skulle hjälpa läkaren genomföra en undersökning då mannen tidigare under dagen uttryckt sig aggressivt när man försökt hämta honom till sjukhus.

Vägrade öppna

Enligt beslutet från åklagarmyndigheten ska mannen ha vägrat komma ut ur sin lägenhet och polisen öppnade då dörren med en nyckel de fått av hans föräldrar. Mannen ska ha gått emot polismannen med vad denne uppfattade var en kniv i handen. Det visade sig senare röra sig om en 19 centimeter lång sax.

Polismannen backar, drar sitt tjänstevapen och skriker släpp kniven. Mannen åtlyder inte uppmaningen utan fortsätter mot polismannen som inte kan backa längre då utrymmet utanför lägenheten är litet, enligt beslutet.

Sköts snabbt

Polismannen skjuter då två skott som träffar mannen. Trots att han omedelbart får hjärt-lungräddning avlider mannen av skadorna. Förloppet ska ha gått mycket fort, skriver Åklagarmyndigheten. Efter händelsen inleds en förundersökning om tjänstefel.

- Det har hållits förhör, det har gjorts en teknisk undersökning och en rättsläkare har tittat på de skador som finns, säger Martin Tidén.

På torsdagen lades förundersökningen ned då polismannen, enligt åklagarens bedömning, handlat i självförsvar och att det i situationen inte var oförsvarligt att skjuta.