Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En åklagare i Västsverige omplaceras och får nya arbetsuppgifter efter att ha haft oönskade kontakter med flera av sina kvinnliga kollegor. Arkivbild.
En åklagare i Västsverige omplaceras och får nya arbetsuppgifter efter att ha haft oönskade kontakter med flera av sina kvinnliga kollegor. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Åklagare omplaceras efter "oönskade" kontakter

En åklagare i Västsverige har omplacerats sedan han haft oönskade kontakter med och upprätt olämpligt mot flera av sina kvinnliga kollegor, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kvinnorna beskriver kontakterna som omotiverade ur ett verksamhetsperspektiv och säger att vissa av dem har fortsatt trots att kvinnorna har försökt stoppa dem, enligt tidningen.

När arbetsgivaren, Åklagarmyndigheten, fick kännedom om händelserna inleddes en extern utredning av mannens agerande.

Utredaren kom fram till att agerandet enligt diskrimineringslagen inte nådde upp till nivån för "sexuella trakasserier", men rådde ändå Åklagarmyndigheten att överväga att vidta åtgärder.

– Det mynnade ut i att det blev en överenskommelse mellan oss och den här personen om en omplacering och nya arbetsuppgifter, säger Katarina Johansson Welin, tillförordnad riksåklagare, till GP.