Kirurgen Paolo Macchiarini är delgiven misstanke om brott i fyra fall.
Kirurgen Paolo Macchiarini är delgiven misstanke om brott i fyra fall.

Åklagare avgör skandalkirurgens öde

På torsdag informerar Åklagarmyndigheten om det senaste kring fallet med skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Om han kommer att åtalas eller inte är fortfarande oklart.

ANNONS
|

Det var i juni förra året som den tidigare stjärnkirurgen Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i fyra fall.

Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Sedan dess har inte så mycket hänt, mer än att polis och åklagare utrett misstankarna och bland annat förhört Paolo Macchiarini.

Åtal – eller inte?

Nu på torsdag ska dock Åklagarmyndigheten informera medier om det senaste i fallet.

- Innan dess har vi inga kommentarer att ge, säger Robin Simonsson, pressinformatör på Åklagarmyndigheten.

ANNONS

Macchiarinis advokat Björn Hurtig antar att pressträffen kommer att handla om ifall det blir ett åtal – eller om utredningen läggs ner.

Han känner inte till om fler delgetts misstanke.

- Men om det är så att man går vidare till ett åtal tycker jag att det borde vara fler som delgetts, med tanke på vad som kommit fram under förhör, säger Björn Hurtig.

Macchiarini förnekar brott. Under utredningens gång har han förhörts vid tre tillfällen, enligt Hurtig.

- Det har varit tre längre förhör. Det är alltid krävande att bli förhörd men han har hanterat det väl, kommenterar Hurtig.

Tre döda

Det var mellan åren 2011 och 2012 som Paolo Macchiarini, som vid tiden var gästprofessor vid Karolinska institutet, utförde fyra operationer på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Trots att etiska tillstånd saknades och metoden var helt obeprövad, tilläts han operera in konstgjorda luftstrupar på tre patienter som alla nu är döda.

ANNONS

I den efterföljande utredningen, gjord av professor Kjell Asplund, fick sjukhuset mycket skarp kritik. I samband med detta inledde även polis och åklagare en undersökning av fallet, vilket resulterade i att Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i samband med fyra operationer.

TT

Fakta: Macchiarini-affären i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

ANNONS