Risken för exempelvis stroke ökar redan vid mer än 7-8 standardglas alkohol per vecka, visar en ny internationell studie. Arkivbild.
Risken för exempelvis stroke ökar redan vid mer än 7-8 standardglas alkohol per vecka, visar en ny internationell studie. Arkivbild.

Även ganska få glas ökar risk för stroke

Att dricka alkohol kan i viss mån skydda mot hjärtinfarkt. Men det överskuggas av markant ökad risk för stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. Och faran kommer redan vid ganska liten konsumtion.

ANNONS
|

Det visar en genomgång av 83 olika studier omfattande 600000 personer i 19 länder, bland dem Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

- Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig, säger en av forskarna, Patrik Wennberg, distriktsläkare i Umeå, till SVT.

- När det gäller risken för hjärtinfarkt ger alkohol ett visst skydd, troligen för att det påverkar det goda kolesterolet, säger han.

ANNONS

- Men det skyddet äts upp av ökande risker för andra hjärt- och kärlsjukdomar som stroke om man dricker mer än 7–8 standardglas per vecka. Och om man har en ännu högre konsumtion stiger risken brant uppåt, fortsätter Wennberg.

Den nya studien, som publiceras i tidskriften The Lancet , är enligt Wennberg en signal om att det kan finnas anledning att se över Socialstyrelsens riktlinjer. Enligt dessa finns risk för medicinska skador vid intag av mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än 9 glas för kvinnor.

Ett standardglas motsvarar ett glas vin (15 cl), en liten flaska starköl (33 cl) eller 4 cl starksprit.

TT

Fakta: Studien

Sammanställningen vars rön nu redovisas i The Lancet omfattar 83 olika studier från 19 länder.

Uppemot 600000 medelålders människor fick på 1990-talet svara på en enkät om alkoholvanor. Ett tiotal år senare har man samkört data ur medicinska register om de medverkandes hälsoläge.

Från svensk sida har omkring 1900 personer i Malmö och 1000 personer i Västerbotten varit med i studien.

Källa: SVT, The Lancet

ANNONS