Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldre lurades att lämna ifrån sig koder till bankdosa eller att logga in via mobilt bank-id. Nu åtalas 26 personer. Arkivbild.

Äldre lurades på tio miljoner – 26 åtalade

Sextiosju äldre personer har lurats på sammanlagt drygt tio miljoner kronor genom telefonbedrägerier. Nu åtalas 26 personer för inblandning.

Samtliga de lurade blev uppringda av en man som kallade sig Göran Andersson och sade att han jobbade på säkerhetsavdelningen på en bank. Mannen lyckades lura de äldre att lämna ifrån sig koder till bankdosa eller få dem att logga in via mobilt bank-id.

Linda H Staaf, som är chef för polisens särskilda satsning mot så kallade vishingbedrägerier, anser att åtalet visar att polisens arbete mot den här brottstypen har gett effekt.

"I mars kunde vi se att de anmälda brotten minskat med närmare 80 procent och även brottsvinsterna har gått ner kraftigt", säger hon i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Merparten av de äldre som åtalet gäller bor i Stockholms innerstad och andra välbärgade områden runt om i Stockholm, men några bor i andra delar av landet. Åtalet, som väcks i Attunda tingsrätt, gäller grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.