Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten.
Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten. Bild: Roger Larsson

Herman Nikolic: Svensk pressfrihet – en tradition som måste försvaras varje dag

Allt fler av världens invånare lever i diktaturer. Drygt fem miljarder människor, eller 70 procent av världens befolkning. Det är ingen slump att diktaturerna är de länder som har den allra lägsta graden av pressfrihet. En frihet vi aldrig kan ta för given.

ANNONS
|

Erbjudande: Prova nyhetssajt – 3 månader för 1 krona!

Utan tillgång till relevant och oberoende information kan vi knappast tala om demokrati. Du som är HP-prenumerant bidrar i allra högsta grad till vår svenska demokrati. De pengar du betalar för tidningen, e-tidningen eller sajtprenumerationen går till Hallandspostens 35 journalisters löner, till tidningsutdelarna, till webbutvecklarna som fixar sajten och så vidare. De har alla viktiga roller för att Hallandsposten, som rapporterat sedan 1850, ska kunna fortsätta att bevaka och granska det som utspelar sig i vår lilla, men för oss viktiga, del av världen. Tillsammans med hundratals andra svenska redaktioners prenumeranter utgör du ryggraden i den oberoende journalistiken, en fundamental byggsten i vår yttrande- och åsiktsfrihet, ja för hela vår demokrati. Det ska du ha tack för en dag som denna: pressfrihetens dag.

ANNONS

De offren, i kampen för ett fritt samhälle och ett fritt Europa, ska vi hedra.

Varje år släpper Reportrar utan gränser ett pressfrihetsindex som tar tempen på situationen i världens länder. De tittar bland annat på lagstiftningen, mediernas oberoende, säkerheten för journalister med mera. I många länder är det tyvärr inte ovanligt att duktiga journalister mördas av staten eller av kriminella element. Även kriget som Ryssland startade i Ukraina har kostat journalister livet. Till och med februari i år hade åtta journalister dött och många tiotals skadats. I många av de fallen var journalisterna direkta måltavlor för attackerna. De offren, i kampen för ett fritt samhälle och ett fritt Europa, ska vi hedra.

I Sverige är vi de flesta år förskonade, tack och lov, från det allra råaste våldet mot journalister. Vårt land ligger alltid högt på listan över länder med störst pressfrihet. Det är en tradition med start 1766 som vi i Sverige kan vara stolta över.

Men attacker och våld förekommer även hos oss. Så sent som för några dagar sedan angreps en kollega på vår systertidning Kungsbacka-Posten och de senaste åren har flera andra svenska redaktioner drabbats av liknande händelser. De varningssignalerna måste vi alla ta på allvar.

Det är ett allvarligt problem som kan skada svensk journalistik och i förlängningen vår demokrati.

Hot och hat mot journalister är vanligt. I en mätning (JMG, Göteborgs universitet från 2019) uppgav 30 procent av de tillfrågade journalisterna att de blivit hotade i sin yrkesroll under de senaste tolv månaderna. 70 procent uppgav att de fått nedsättande kommentarer eller annan typ av hat. Enligt samma undersökning har fyra av tio journalister valt bort att bevaka vissa ämnen eller personer av oro för hot. Två av tio har valt bort att rapportera för att undvika hat. Det är ett allvarligt problem som kan skada svensk journalistik och i förlängningen vår demokrati. Det får vi inte sopa under mattan.

ANNONS

Min bild är att svenska medieföretag på senare år har blivit bättre på att stötta medarbetare som drabbas av hat och hot. Förhoppningsvis håller det självcensuren stången bättre. Men grundproblemet ligger hos oss alla. Hur beter vi oss mot våra medmänniskor (inklusive journalister)? På nätet verkar det tyvärr alltför lätt att fara ut med en grov kommentar eller skicka ett elakt mejl. Jag tror inte att vi då, i skrivande ögonblick, tänker på att vi långsamt tappar respekten för varandra och att vi dessutom riskerar att urholka demokratin när vi förgiftar det offentliga samtalet – eller att vi helt enkelt skrämmer medmänniskor. Det kan bli allvarligt på lång sikt.

Hallandspostens uppdrag är inte att forma verkligheten utan att skildra den för läsarna. Och vi gör det genom en egen neutral nyhetsvärdering.

Hallandspostens redaktion styrs inte av utomstående påtryckningar, varken stora eller små. Naturligtvis är alla välkomna att tipsa, men urvalet och presentationen av journalistiken bestämmer redaktionen alltid över helt självständigt. Varken makthavare, ägare, annonsörer eller enskilda prenumeranter har någonting att säga till om där. Hallandspostens uppdrag är inte att forma verkligheten utan att skildra den för läsarna. Och vi gör det genom en egen neutral nyhetsvärdering. Det oberoendet är egentligen det som är pressfrihet och det som garanterar att du som läsare kan lita på din tidning. Det ska vi på HP värna, inte bara på pressfrihetens dag utan varje dag, året om. Det kan du som läsare också lita på.

ANNONS

Pressfrihetsindex:

Topp 10 – länder med störst pressfrihet 2023

1. Norge

2. Irland

3. Danmark

4. Sverige

5. Finland

6. Nederländerna

7. Litauen

8. Estland

9. Portugal

10. Östtimor

Botten 10 – länder med minst pressfrihet 2023

171. Bahrain

172. Kuba

173. Myanmar

174. Eritrea

175. Syrien

176. Turkmenistan

177. Iran

178. Vietnam

179. Kina

180. Nordkorea

ANNONS