Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Sven, 85, är bäst i hela Europa

Skummeslövsstrand har en egen tennismästare med både EM och VM-medaljer. Men för Sven Pewe, 85, är det viktigaste inte att vinna utan mötet med människor och kärleken till sporten.

Skummeslövsstrandsbon Sven Pewe har spelat veterantennis sedan 40 år tillbaka och bakom sig har han i dag medaljer från både VM och EM. Men intresset för tennisen började betydligt tidigare än så.

– Mina föräldrar spelade lite och jag fick hoppa in i damdubbeln med min mamma när de bara var tre stycken, men jag började spela på allvar när jag blev 45, förklarar Sven Pewe när HP möter honom på plats vid tennisstadion i Skummeslövsstrand.

Till orten har han en speciell koppling.

– Min pappa var här under krigsåren och köpte en sommarstuga, förklarar han och berättar att han valde att flytta till platsen efter att han blivit pensionär.

Han tävlar till vardags för Båstad tennissällskap, men är även ett känt ansikte i Skummeslövsstrands tennisklubb och vid tennisstadion.

Under åren har medaljerna blivit många och senast i januari var han på Europamästerskapen för seniorer i Seefeld in Tirol i Österrike. Hem kom han därifrån med en guldmedalj i 80-klassen.

På frågan hur många EM-medaljer han kan räkna till sin samling svarar han med en ödmjuk ton att han inte riktigt vet, men att det viktigaste inte är att vinna.

– Det är så klart alltid roligare att vinna än att förlora, men det viktiga är att man är frisk och kan spela. När jag ser tillbaka på åren så tänker jag på alla trevliga människor jag träffat. Man har mycket roligt ute på tävlingarna, berättar han.

För Sven Pewe är tjusningen med tennis variationen i sporten.

– Det är en sport som har allt. Det är både hjärna, fysik och psykologi. Från början till slut är det problemlösning. En fröjd är också att man kan spela över flera generationsgränser.

När han inte tävlar är han gärna vid Skummeslövs tennisstadion. Ibland finns han även på plats när Skummeslövsstrands tennisklubb har aktiviteter för barn.

– Då pekar de ibland på mig och säger till barnen att ”så här gamla kan ni bli inom den här sporten”. Men det bjuder jag på, säger han och skrattar.

Just hur gammal man kan bli som tennisspelare återstår att se. Än så länge har Skummeslövsstrands egen Europamästare inga planer på att lägga racketen på hyllan.

– Jag håller på så länge kroppen och huvudet håller. Det är ju en sport där man inte blir dragen i tröjan eller sparkad på. Det är rena friskvården.