Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strandtips - Särdal

En strand. Ett utedass. Det är allt.

Medan det mesta av Hallandskusten har exploaterats har tiden stått stilla i Särdal. Här kan du leva strandliv som man gjorde på 1950- och 60-talen eller ännu tidigare.

Det finns till och med en hyfsad chans att du får slänga en grindslant åt en barbent och fräknig pojke eller flicka på din väg genom kohagen på Heden ner till stranden.

Strax söder om badplatsen tar Särdals naturreservat vid. Naturtypen – ett sedan urminnes tider betat kustlandskap – är densamma på reservatet som innanför dynerna vid badplatsen.

Packa gärna en flora i kaffekorgen och gör ett avbrott i badandet för en liten exkursion!

Här kan du upptäcka den sällsynta granspiran, orkidén nattviol eller betesmarkens speciella svampflora. Eller platsens stora raritet: murgrönsmöjan.

– Murgrönsmöjan gillar det klara, kalla, rinnande vattnet i den lilla bäcken. Om man ställer sig på parkeringen och tittar söderut går där en liten markväg. Där bäcken rinner under vägen är det stora, ljusgröna partier med växten, berättar biolog Kill Persson.

Murgrönsmöja finns bara i Halland och växer på en handfull platser på strandnära betesmarker mellan Halmstad och Falkenberg.

Faciliteter: Parkering, torrklosett.

Vägbeskrivning: Utgå från Kustvägen mellan Halmstad och Falkenberg. Två kilometer norr om Haverdal ligger Särdals kvarn öster om vägen. På andra sidan, västerut, en liten bit norr om kvarnen går en spikrak väg mot havet. Några hundra meter in på vägen finns parkeringen.