Sommaren bjuder in till auktion

Att besöka loppmarknader och auktioner hör sommaren till. Med rätt kunskap och en dos uppmärksamhet har du dessutom bättre chans att göra lyckade köp.

ANNONS
|

Möbler och andra inventarier som man hade kastat på tippen för tio år sedan kan vara hett eftertraktade i dag. Det konstaterar Martin Laurell, värderingsman och ägare till Hallands auktionsverk, när vi vandrar runt i auktionsverkets lokaler och studerar föremål som lämnats in till försäljning.

Martin pekar på en serie stolar i stål med olikfärgade glasfibersitsar, designade av Vermund Larsen 1956.

– De där var det till exempel ingen som tittade åt för ett antal år sedan, konstaterar han.

Att förutspå vad som blir nästa trend inom antikviteter är således svårt. Inte minst internet bidrar till snabba svängningar eftersom det är lätt att via nätet följa internationella trender.

ANNONS

En mer ihållande trend är däremot att det mest populära är mindre, dekorativa föremål.

– Lägenheterna blir mindre och mindre. Inte alls lika många bor på landet längre och därför säljer inte stora skrymmande möbler särskilt mycket, säger Martin Laurell. Men oavsett vad man ska satsa på är dock det absolut viktigaste att man köper hela grejer.

– Annars kommer föremålet aldrig att bli värt pengar.

Det lönar sig också ofta att satsa på riktigt udda ting. Som exempel visar Martin Laurell en servettring i nysilver, prydd med en ekorre. Han uppskattar åldern till omkring 100 år.

– Den är riktigt konstig, typiskt en sådan sak som folk kan tänkas samla på.

Ett annat säkert kort kan vara saker som på något sätt har med olympiader att göra. På Hallands auktionsverk finns för närvarande en gammal bok om de olympiska spelen.

– Det finns ganska gott om sådana saker, och många samlare är intresserade, förklarar Martin Laurell.

En hel del fällor riskerar man förstås att gå i när man besöker småauktioner. Visst kan man göra goda köp, men kunskap är absolut nödvändigt för att inte bli lurad.

– Chansen att göra fynd upplevs som större på mindre auktioner, men faktum är att risken att bli lurad ökar där, säger Martin Laurell.

ANNONS

– Många gånger rör det sig om förtäckt antikhandel. Då är det alltså inte någon egentlig auktion, utan en antikhandlare som säljer från sitt eget varulager.

Ett enkelt sätt att utläsa om sakerna kommer från ett dödsbo eller liknande är att se efter om de rimligen hade kunnat finnas i ett hem.

– Till exempel är det inte så troligt att man i samma hem haft åtta slagbord, säger Martin Laurell.

Han förklarar att många försöker få föremål att se betydligt äldre ut än vad de egentligen är. Men då finns det ofta ledtrådar som skvallrar om fusket, till exempel att man satt i en ny bult.

När det gäller kinesiskt porslin är risken stor att bli lurad.

– Det görs enormt mycket kopior. Väldigt ofta rör det sig om nytillverkat porslin.

– Man får bilda sig en uppfattning själv. Kunskap är a och o, säger Martin Laurell.

Fotnot. Nästa auktion på Hallands auktionsverk äger rum den 31 augusti.

ANNONS