Snygga upp Halmstad inför 700-årsjubileet

ANNONS
|

Inför Halmstads stundande 700-årsjubileum om knappt ett år, är det kanske på sin plats med en liten reflektion. Att vår gamla befästnings- och stapelstad har blivit till åren kommen, är utan tvekan värt att firas. Att sedan privilegiebrevet skrevs i Falkenberg behöver vi inte fördjupa oss i, Halmstad är ju ändå den större av de två. Vad som kan lända till eftertanke är i första hand två saker.

För det första: Organisationen av firandet bör i god tid ses över, så att det hela inte urartar i ett planlöst spektakel. När man ändå skall spendera 45 miljoner, så bör det göras på ett sätt så att man får mesta möjliga valuta för insatsen. Att en av de främsta företrädarna för organisationskommittén redan avgått med motiveringen "arbetet går på fälgarna", bådar inte gott för fortsättningen.

ANNONS

För det andra: Se till att snygga upp i Halmstad. Det är lätt att bli hemmablind när man ser det varje dag, men gator, trottoarer och cykelbanor är på flera håll i ett bedrövligt skick. Filmarkeringar och övergångsställen har inte målats på åratal, och är på många håll helt försvunna. Denna försummelse har ökat för varje år, och är nu något av en skamfläck för staden. Det krävs dessutom krafttag mot den alltmer ökande nedskräpningen i och runt stadskärnan.

Ett annat tilltagande problem är nedklottringen. Ett förslag vore att inrätta en "klotterpatrull" efter dansk modell, som varje morgon åker runt och tvättar bort klotter. Dessutom lättare att få bort om man tar det med detsamma. Som det är nu får det sitta kvar i månader, och till och med år. Ett gult hus i hörnet av Hantverksgatan –Brogatan, är ett skräckexempel på hur det inte borde få se ut i en stad som snart skall fira jubileum, och inte i vanliga fall heller för den delen!

Att åtgärda nämnda saker kostar naturligtvis pengar, men den varan verkar det inte vara någon större brist på i andra sammanhang, viljan har nog här större betydelse. Man skall dock inte underskatta vikten av en ren och snygg stad. I detta avseende finns det åtskilligt att göra, för en av avsikterna med jubileet är väl att visa upp Halmstad utåt? Då räcker det inte att sopa vägen ut till Tylösand.

ANNONS

Om ingenting händer, ja då kommer jubileet Halmstad 700 år troligen att resultera i en dyr gäspning. Gratis tårtbitar för menigheten till trots.

ANNONS