Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Singel? I Halland blir du botad ;-)

Göra människor lyckliga. Göra pengar. I Halland är det ett och detsamma. Här har drömmen om kärlek och tvåsamhet blivit en affärsidé, både för dejtingsajten Mötesplatsen och Singel i Sverige (fd Singelfestivalen).

I Stockholm är två tredjedelar av hushållen ensamhushåll. I de halländska kommunerna ”bara” runt hälften. Om det beror på att det är enklare för kaka att hitta maka på landet eller om man har lättare att få det att hålla där lockelserna inte är lika stora må vara osagt. Siffrorna talar i vilket fall som helst sitt tydliga språk. (Fast så tydliga är de inte – se fotnot).

Från denna tvåsamhetens hemort, Halland, drivs Mötesplatsen, enligt Internetworld Sveriges bästa dejtingsajt i fjol.

Och här finns singelfestivalgeneralen Helén Andersson. Hon har en dröm.

– Mitt mål i livet är att Halland ska bli singelturismens Mecka.

Egentligen heter hennes företag och community inte Singelfestivalen längre. Namnet är numera Singel i Sverige och man har breddat målgruppen.

När den nya sajten lanserades under försommaren fanns även Heléns 22-åriga dotter Jennie Wickström med. Jennie har tagit tjänstledigt från jobbet som lastbilschaufför och ska ha ansvaret för Singel i Sverige-medlemmar under 45 och för att göra communityn hipp.

– Jag vill få yngre att tycka att detta inte är töntigt. Man måste inte tänka att man ska träffa sitt livs kärlek här. Kanske träffar man en ny kompis att gå ut med till andra ställen, säger hon.

– Det är ju så att när man blir singel behöver man skaffa sig ett nytt umgänge. Visst, de gamla kompisarna säger förstås att man fortfarande är välkommen men sen när man kommer dit sitter där sju par och man är femte hjulet…

Den första riktigt stora aktiviteten med Singel i Sverige kommer att äga rum under Marinfestivalen i Halmstad i månadsskiftet juli/augusti. Då har Helén och Jennie chartrat segelfartyget Thalassa för över hundra singlar, en seglats för dem under 45 år och för de äldre.

– Det blir lite som en förfest med enkel mat och speeddejting, sedan kan man gå vidare ut på festivalen med dem man tyckte var trevliga. Speeddejting är bra. På en sån måste man prata och många behöver hjälp på traven för att våga det, säger Jennie.

Hon ser inte sin community som en konkurrent till andra dejtingsajter, där hon tycker att risken är stor för att man sitter vid datorn och fastnar för en drömbild som inte har någon motsvarighet i verkliga livet.

– Personkemi är ju nummer ett. Vi kör på att träffas först och dejta sen, säger hon.

Däremot har internetmötesplatsen Mötesplatsen börjat röra sig lite åt Singel i Sveriges håll, från en ren dejtingsajt mot offlineverksamhet med singelresor och after work-arrangemang. Konkurrensen i branschen är hård och det gäller att profilera sig. Även en matchmakingtjänst är på gång. Alltså en möjlighet att bli hoptussad med potentiella partners som delar ens värderingar och livsstil.

I källaren till det anrika Societetshuset i Varberg ligger själva kärleksgrottan, Mötesplatsens kontor med ett tjugotal anställda. Vd:n för verksamheten, Mikael Josander, hade nog inte gillat den benämningen.

– Det är inte kärlek som är konceptet. Vårt uttalade syfte är att skapa en bra mötesplats för människor. Funkar det bra blir resultatet kärlek. Det är som att driva ett stort nöjesetablissemang. En krog med 140 000 gäster, säger han.

Målet är alltså att skapa en trygg miljö som underlättar kommunikation och sökande. Det ska vara ordning och reda på stället och den som inte är snygg och proper kastas ut av dörrvakterna, vilket på nätet innebär att profiltexterna och bilderna granskas innan de läggs ut på Mötesplatsen.

Framför allt gäller det att locka kvinnor. Kommer de, så kommer männen automatiskt efter. Hittills har Mötesplatsen lyckats rätt bra med det. Könsfördelningen är ungefär fifty-fifty.

Skillnaden mot i starten är stor. I dag finns det inte en singel, som inte har hört talas om internetdejting. Att ha träffats på det nätet är inget man håller tyst om utan lika naturligt att berätta som att man har träffats på jobbet eller via vänner.

Hur singelkulturen kommer att utvecklas framöver vet Mikael Josander inte. Men han har en förhoppning:

– Vi har fortfarande ingen riktig dejtingkultur i Sverige. Jag hoppas att det kommer inom de närmaste 10-20 åren. Det är något vi försöker uppmuntra. Dejta många och gör det avslappnat!