Semlan genom åren

Sedan 2015 har det gjorts flera, annorlunda tolkningar på den klassiska semlan som traditionellt ska ätas i februari. Här är några av succéerna.

ANNONS
|

Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet.

Nya tolkningar av klassikern

Under 2015 började flera alternativa semlor att dyka upp innan den klassiska Fettisdagen i februari. Semmelwrapen, eller "to-go-semlan" gjorde succé under 2015, och ungefär samtidigt kom tolkningen av korv med bröd-semlan. 2016 gjorde även semmelpizzan entré. Nytt för i år är prinsess-semlan och mufflan.

-Vi har sett vinsemlor, chokladsemlor och wienerbröd med semmelfyllning. Något som är nytt för i år är mufflan, en blandning mellan muffins och semla, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer.

Klassiker blandas

Prinsess-semlan är en fusion av den traditionella prinsesstårtan och semlan. Bakelsen ser ut som en semla till formen, men har den klassiskt gröna marsipantäcket som på en prinsesstårta.

ANNONS

Mufflan såg dagens ljus för första gången hos Ica Maxi i Västerås. Även mufflan är en kombination av två klassiker: muffins och semla. Bakelsen är en traditionell muffin med semmelfyllning och grädde.

40 miljoner semlor

Men för den som gillar klassikern, så finns det ingen anledning att känna oro. Under 2014 gjorde branschorganisationenSveriges bagare & konditorer en undersökning om hur många semlor som säljs i Sverige.

Då kom man fram till att det säljs omkring 40 miljoner semlor i Sverige.

​Fakta: Semlor

  1. Semla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring
  2. Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk
  3. Semlan nämns i Gustav Vasas bibel från 1541
  4. Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet
  5. Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen, numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk
  6. På fettisdagen äter 54 % av svenskarna en semla
  7. Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år
  8. Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor

Källa: Sveriges bagare & konditorer

ANNONS