Äntligen fri. Petra Johansson har precis befriat Lucas Carlsson från fängelset. Som en av skolans kamratstödjare har Petra hjälpt till att få med alla elever i lekarna.
Äntligen fri. Petra Johansson har precis befriat Lucas Carlsson från fängelset. Som en av skolans kamratstödjare har Petra hjälpt till att få med alla elever i lekarna.

Roligaste rastlekarna utsedda

General och spion är namnet på Kvibilleskolans roligaste rastlek. Nu prisas skolan av Region Halland som har utsett länets bästa rastaktiviteter.

ANNONS
|

Eleverna som är ute på matrast strömmar snabbt till när de förstår att det är dags att leka General och spion. Ett 20-tal barn i alla åldrar trängs runt kamratstödjarna som delar ut de numrerade lappar som är förutsättningen för leken.

General och spion är en slags kull där deltagarna delas upp i två lag. De får varsin lapp med en militär grad och en siffra på. I varje lag finns en general, som står högst i rang, och en spion som är lägst rankad. Däremellan finns korpralerna, sergeanterna, majorerna och alla de andra soldaterna rangordnade.

Sedan börjar leken. Eleverna springer eller smyger runt bland buskarna och träden på Kvibilleskolans fina skolgård och försöker kulla varandra. När de får tag i någon ur motståndarlaget visar båda upp sina lappar. Den som har lägst rang får snällt följa med till motståndarlagets fängelsehåla.

ANNONS

Det röda laget fyller snabbt sitt fängelse med blåa fångar. Men vem är de blåas general? Leken tar inte slut förrän den ena generalen är tillfångatagen och det kluriga är att endast den lägst rankade och sårbare spionen kan fånga en general.

Men jo, efter viss förvirring visar det sig att det röda laget har vunnit.

– Man har kul och får springa och tänka till, säger Oscar Bengtsson efteråt när han försöker förklara varför General och spion är den bästa rastleken.

– Det är roligt att ta varandra och att komma in i fängelset, tycker Johanna Pohl.

När Kvibilleskolan tidigare i höst anmälde sig till Region Hallands tävling ”Bästa rast-aktiviteten” blev det startskottet för en febril aktivitet när olika lekar skulle provalekas. Till slut hölls en omröstning där General och spion vann med en stor majoritet av rösterna.

– Det är klurigt att komma på vem som är general och vem som är spion. Det kan vara lite svårt för de allra yngsta men de lär sig så småningom, säger läraren Anna-Karin von Braun.

Hon berättar att det är kamratstödjarnas uppgift att anordna lekar över årskursgränserna för att förebygga mobbning.

– Om barn leker och har roligt på rasten har de inte tid att bråka. Samtidigt lär de små känna de stora och ser att de inte är så farliga.

ANNONS

Som en av sex vinnare i tävlingen belönas Kvibilleskolan med 2 000 kronor som ska användas till material för rastaktiviteter.

Bland pristagarna finns också Getinge-skolan och Haverdals byskola.

Även om General och spion snabbt har blivit en favorit på skolgården verkar de allra populäraste lekarna vara de som barnen själva hittar på.

– Du ser de äldre barnen som springer som galningar där borta, säger Anna-Karin von Braun och pekar uppåt slänten.

– Det är en lek som heter ”bollen.” Jag vet inte hur den går till men de är helt slut när de kommer in från rasten.

Även om det var femmorna som utvecklade leken håller den nu på att spridas till de lägre årskurserna.

ANNONS