Det varma vädret har skapat många möten mellan huggormar och människor i år.
Det varma vädret har skapat många möten mellan huggormar och människor i år. Bild: Pontus Lundahl/TT

Rekordmånga samtal om huggormsbett

På grund av mycket huggormskontakt i maj har Giftinformationscentralen blivit nedringda av folk.
– Vi har slagit rekord i maj i antal samtal om misstänkta bett och konstaterade bett, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen

ANNONS

Nyligen fick Giftinformationscentralen meddela vården att serumet för huggormsbett har tagit slut hos deras vanliga leverantör.

Detta bekräftar Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

– På grund av värmen i maj har det varit mycket huggormskontakt, vi har slagit rekord i maj i antal samtal om misstänkta bett och konstaterade bett. Det är anledningen till att serumet minskat.

– Maj har varit som juli för oss i antal samtal, säger Erik Lindeman.

Han berättar vidare att de har fått beställa mer serum hos en ny leverantör. Men det är ingen fara att vården ska stå utan serum.

Kraftig påverkan

I alla fall vid bett behövs ingen behandling då huggormen inte sprutar in gift, det är så kallade torrbett. Men där ormen sprutar in gift blir det en kraftig påverkan. Man kan få rejäla vävnadsskador. Giftet är vävnadsnedbrytande och sprids i blodet.

ANNONS

– Man kan få svårt att andas, svimmar och kräks.

Han säger att man alltid ska söka vård vid huggormsbett.

Runt 250-300 personer blir huggormsbitna varje år, och av de behöver cirka 50 få motgiftsbehandling.

Om man blir biten i Göteborgstrakten behöver man inte vara orolig över att inte få huggormsserum om det behövs.

– På Sahlgrenska finns det serum så att det räcker för ett normalt behov, berättar Kaj Knutsson läkare och giftexpert på Sahlgrenska.

Pussar ormen

Erik Lindeman berättar att varje år får de in samtal till Giftinformationscentralen om personer som blivit bitna i munnen av ormar då de pussat en orm, det är verkligen inget han rekommenderar att man gör.

Kombinationen varmt väder, mer folk utomhus och att man inte har så bra kunskap om naturen, gör att man utsätter sig för större risk att möta huggormar i sommar. Det är Daniel Roth, zoolog på Universeums teori om varför det varit så många huggormsbitna i sommar.

– Man är mer ute nu när det är varmt och folk är nog mer oförsiktiga idag, och eftersom det varit väldigt varmt har man inte haft tjocka skor och stövlar på sig. Då är det större risk att bli biten.

ANNONS

Huggormarna finns överallt i skog och mark, de finns där det är bra överlevnadsmöjligheter. Enligt Daniel Roth är de mer aktiva ett sånt här år när det är varmt. Det gör att de också är snabbare att fly undan oss.

Vilka typer av platser bör hålla sig borta från om man vill undvika att stöta på en huggorm?

– I stenhögar finns det i regel mer orm.

Vad ska man göra vid ett möte med en huggorm?

– Låt den vara, trampa lite i marken, har man mycket orm på sin tomt får man flytta på den utanför sin tomtgräns. Men man får inte döda den. Alla svenska ormar är fridlysta.

Agera så här vid huggormsbett

Eftersom det är svårt att veta hur du kommer att reagera på ett huggormsbett ska du alltid ringa Giftinformationscentralen via 112 eller på telefon 010-456 67 00 för att få råd när du har blivit biten av en huggorm.

Alla som har blivit huggormsbitna bör observeras på sjukhus. Även om du är opåverkad ska du inte åka ensam utan be om hjälp med att ta dig dit.

Vid allmänpåverkan som illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär ska du genast ringa 112 för att få hjälp att ta dig till sjukhus.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS