Polisen varnar för att fler katalysatorstölder
Polisen varnar för att fler katalysatorstölder Bild: Carlsson Karin A (BHN)

Nytt fall av katalysatorstöld oroar polisen

En Laholmsbo blev under natten till måndag bestulen på katalysatorn från sin bil. Polisen varnar nu för att fler kan drabbas.

ANNONS
LocationLaholm|

En person boendes i Laholm blev någon gång mellan söndag och måndag bestulen på katalysatorn från bilen, utanför boendet på Syrenvägen i Laholm.

– När ägaren skulle köra bilen på morgonen lät den konstigt och då förstod man ganska snabbt att katalysatorn var stulen, säger Daniel Bergman på Laholmspolisen.

Katalysatorstölder har ökat kraftigt i Halland under det senaste året. Under sommaren har det däremot rapporterats om färre katalysatorstölder jämfört med vintern och våren. Men nu har det alltså skett igen och polisen varnar för att det kan drabba fler.

– När det väl sätter igång brukar det drabba flera ungefär samtidigt, men hitintills har jag bara fått anmälan om en på senare tiden, berättar Daniel Bergman.

ANNONS

Enligt polisens statistik genomfördes det 2018 17 katalysatorstölder i Sverige. 2019 steg siffran till 74 stölder. Den stora ökningen skedde 2020 då 1 952 stölder av katalysatorer rapporterades i Sverige.

LÄS MER:Stölder av katalysatorer fortsätter - så skyddar du bilen

Dyra metaller

Att katalysatorer stjäls tros bero på de ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen. Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium.

Enligt Daniel Bergman är alternativen för att förebygga brottet få för privatpersoner.

– Det bästa är att låsa in sina bilar i garage om man har den möjligheten. Grannsamverkan är också viktigt för att kunna ha koll på vilka som vistas i ens bostadsområde.

LÄS MER:Fler katalysatorstölder runt Laholm

ANNONS