Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fettmätning. Med hjälp av ett avancerat kaliperinstrument mäter personliga tränaren Mathias Hageneier tolv punkter på Minna Tannerfalks kropp. Resultatet lägger han in ett datorprogram som bland annat räknar ut fettprocenten och fettfri massa.

Minna lyckades vinna över sig själv

Hon har tappat tio kilo, sänkt andelen kroppsfett från 30 procent till 18 och gått från att vara en sockersugen soffpotatis till en välsvarvad träningsälskare. Men det är inte Minna Tannerfalks viktigaste förändring – för den har skett inombords. – Den här resan har förändrat mig för resten av mitt liv.

Det är Minna som ligger bakom ”Jag vinner”-projektet där 12 personliga tränare får 12 veckor på sig att förändra 12 personers hälsa och välmående. Starten för det sker i höst, men Minna har redan nu gått igenom samma sak.

Att hon gjorde det var lite av en tillfällighet. Men nu – efter tre månaders slit såväl mentalt som fysiskt – är det den bästa resa Minna Tannerfalk någonsin har gjort.

– Från att ha stått framför spegeln och undrat, vem fan är monstret, till att jag har blivit lite mallig och nu vågar sträcka på mig – det är jag väldigt nöjd och stolt över. Jag är lite nykär i mig själv, utbrister Minna och tar en klunk av sitt kaffe med laktosfri mjölk, där vi sitter på ett fik nere vid Nissan.

Det går inte att ta miste på att den snart 38-åriga mångsysslaren (egen företagare, utbildad make up-artist, stylist och bloggare som har jobbat på tv, tidningar och modevisningar) mår som en prinsessa. Hon lyser av självförtroende och välmående.

Men anledningen är inte alla kilon hon har tappat eller muskler hon har fått, det är mer en bonus.

– Vikten har aldrig varit mitt mål, det handlar om att trivas med mig själv. Från att ha mått riktigt dåligt till att vara riktigt nöjd, den känslan är värd allt. Man måste lära sig att älska sig själv, det har man läst 100 gånger, men det är så sjukt sant.

Den största skillnaden har varit kosten. Tidigare kunde hon knappt äta en måltid utan att stoppa i sig något sött efteråt – suget var för stort.

Men nu har Minna övervunnit begäret.

– Jag har ätit laktos- och glutenfritt och inte så mycket kolhydrater. Nu har jag inget sötsug längre och inte längre några dippar i humöret. Det har betytt jättemycket.

Träningsmässigt gick hon från 0 till 100 i en handvändning. Vännen tillika Europamästarinnan i thaiboxning, Madeleine Vall, lade upp ett träningsschema med två pass om dagen, sex dagar i veckan.

Hon tappade i vikt och fettprocent, men dosen det blev för mycket. Speciellt med tanke på att Minna har jobbat 05.30–22.00 nästan varje dag.

– Jag blev skadad efter tre veckor. Madde är en elitidrottare, men det är inte jag. Men de åtta veckorna som jag tränade med henne stärkte mig väldigt mycket mentalt.

– Jag gick på pass i början, gömde mig längst bak och undrade vad jag gjorde där. Jag kommer inte att klara det här. Jag var på ett crossfit-pass där man som uppvärmning skulle bära en annan person och jag fick total panik, jag gör inte det här. Att någon skulle bära mig, fy fan vilken ångest. Antingen bär jag henne, eller så går jag härifrån, tänkte jag. Det finns ingen som får ta i mig, och att vara i sådan otakt med sin egen kropp, fy fan vad det suger, berättar Minna och blir tårögd när hon tänker tillbaka.

Visst tvivlar hon fortfarande på sig själv ibland, men nu tycker hon att det är ”gött” att träna. Det har blivit en del av vardagen. De avslutande fyra veckorna, när Vall åkte till Thailand för att proffsboxas, har Minna tränat med PT:n Mathias Hageneier.

– Nu har jag tränat tre–fyra gånger i veckan i stället och bara på gym. Man tror att det är för bra för att vara sant med så få pass, men det är det inte. Och nu har det börjat hända saker på riktigt. Att gå från två pass om dagen till att ha vilodagar och sedan komma taggad till passen, pang nu kör vi, har varit en väldigt stor skillnad. Nu har jag inte haft ont (av skador) någon gång.

När vi träffar Minna är det bara ett par timmar efter hennes sista, av totalt över 100 träningspass, under 12-veckorsperioden. Men att det nu är till ända känner hon mer sorgsenhet än lättnad över.

– Jag känner mest avund för de tolv som kommer att vara med i ”Jag vinner”, för det är en så häftig resa att göra. Den här tillfredsställelsen man känner efter träning är som att äta choklad, dricka vin eller ha sex.

Men det kommer att bli en fortsättning för Minna, en ”fas två”. Men först ska hon koppla av en vecka i lägenheten i Palma, Mallorca. Och när hon sitter där kan hon belåtet konstatera:

– Jag vann! Jag vann över mig själv, och det är det svåraste av allt.

Fettmätning. Med hjälp av ett avancerat kaliperinstrument mäter personliga tränaren Mathias Hageneier tolv punkter på Minna Tannerfalks kropp. Resultatet lägger han in ett datorprogram som bland annat räknar ut fettprocenten och fettfri massa.

Bild: Pamela.se