Martin Laurell tipsar om att handla på loppis och auktion

Sommar – och kanske tid för loppisrunda på den halländska landsbygden? En som verkligen har koll på gamla grejer, trender, vad man ska tänka på och vilka fynd man kan hitta är Martin Laurell på Hallands auktionsverk. I mer än 30 år har han varit i antikvitetsbranschen.

ANNONS
|

LÄS MER:Loppisfantasten Malin Rockström visar sina fem finaste fynd

Det är fullt med möbler, tavlor, prydnadsföremål och mattor i den stora salen på Hallands auktionsverk i Halmstad. Sista söndagen i månaden hålls auktioner här, så även i sommar. Med ett begränsat antal besökare är det tillåtet, trots coronapandemi.

Martin Laurell har varit med på Auktionsverket sedan starten 1999, även om han har varit i branschen betydligt längre än så. En enorm förändring har skett genom åren. Inte minst internet revolutionerade allt – och gjorde handeln med antikviteter internationell.

– Att kunna buda på grejer var du än sitter i världen har naturligtvis öppnat helt nya möjligheter, säger Martin.

Sedan 1980-talet har han bland annat varit chef för Bukowskis i södra Sverige, driftsledare vid Ellekilde Auktionshus i Köpenhamn och chef för Crafoord Auktioner (som var de som först startade Auktionsverket i Halmstad innan Martin tog över det i egen regi 2001).

ANNONS

Läs tidigare artikel om Martin Laurell: 50-åring som sätter värde på gamla ting

Martin Laurell: ”Det har blivit trendigt”

De senaste åren har det verkligen blivit hippt att handla begagnat. Om antikvitetsbranschen gynnats av detta är dock lite oklart:

– Folk har nog en bild av att det som säljs på auktion är väldigt dyrt och exklusivt. Vi har nog inte riktigt omfattats av klimatdebatten som kanske påverkat annan sorts secondhand-handel positivt, säger Martin och fortsätter:

– Men det är ju faktiskt precis det vi säljer här, alltså använda grejer som inte nytillverkats. Och långt ifrån allt vi säljer är dyrt. Redan på 90-talet sa jag att det var ett väldigt miljötänk bakom auktionsförrättning, men på den tiden brydde sig ingen.

Så ni säljer alltså mycket billiga saker också?

– Absolut. Vi har satt hundra kronor som lägsta pris och det finns en hel del som går för det.

Susanna Rääf har kommit förbi Auktionsverket för att be Martin titta på en gammal silverljusstake.
Susanna Rääf har kommit förbi Auktionsverket för att be Martin titta på en gammal silverljusstake. Bild: Roger Larsson

Intresset för just antikviteter har annars svalnat rejält i Sverige de senaste åren, även om intresset för begagnat samtidigt ökat. Martin tror att den yngre generationen inte längre är intresserad av sirliga möbler från 1800-talet i ek och mahogny, tjusigt utsmyckade silverfat och gamla oljemålningar. Dock finns det fortfarande många utländska köpare som är det – och de lägger också bud på grejerna som säljs i Halmstad.

ANNONS

– I Sverige nuförtiden är det mer 50- och 60-tal som gäller, helt klart. Sen finns det vissa gamla prydnadsföremål, typ kandelabrarna här, som ändå säljer, säger Martin och pekar på några rejäla saker på bordet framför oss:

– De där går att ställa på ett superellipsbord i ett modernt och kalt hem, så blir de hur häftiga som helst. Men jag kan tycka att det är tråkigt att gamla saker av god kvalitet generellt sett inte är trendiga längre. Sen kommer det alltid finnas nördar som jag som fortsätter att handla gammalt ändå.

Vad tror du kommer att bli inne framöver?

– Ja du. Hade jag vetat det hade jag väl suttit på Bahamas och rökt cigarr vid det här laget, haha. Nä, men jag tror att saker som är banbrytande och avantgardistiska när de först kommer alltid fortsätter att vara trendiga, även långt senare. Banksys konstverk till exempel, de kommer att bli eftertraktade i framtiden.

”Här har vi Jesus i sin finaste rosa gåborts-klänning. Den är från någonstans i det som då hette Franska Indokina och är daterad till 1942.”
”Här har vi Jesus i sin finaste rosa gåborts-klänning. Den är från någonstans i det som då hette Franska Indokina och är daterad till 1942.” Bild: Roger Larsson

Delar med sig av tips

Ska man ut på loppistur på landsbygden i sommar eller gå på bondauktion (i den mån sådana får anordnas med tanke på coronapandemin) har Martin några goda råd att komma med:

– Man ska nog egentligen inte tro att man kan göra riktiga fynd, alltså komma över något som skulle vara dyrare någon annanstans. Däremot kan man ju åka på en tur för att man tycker att det är kul och för att man kanske råkar hitta något man verkligen gillar.

ANNONS

”Man ska tänka på att man inte har ångerrätt på det som köps på auktion.”

Är man ändå ute efter att tjäna lite pengar på sin runda så ska man tänka ”ju större desto billigare” – särskilt om man är på en auktion eller loppis på landet.

– De som säljer grejerna där vill ofta bli av med stora saker. De säljer dem för att själva slippa åka och slänga det på tippen eller lämna in det till nån loppis. Då kan man få ett bra pris.

Något annat man ska tänka på?

– Ja, att man inte har ångerrätt på det som köps på auktion. Köper man grejer på nätauktion har man däremot alltid två veckors ångerrätt, men inte om man köper det på plats.

Martin höjer också ett varnande finger för vissa kringresande auktionsfirmor som åker från stad till stad – inte sällan under sommarmånaderna.

– En del av dem har kanske en enda lockvara, typ nåt gammalt Carl Larsson-verk. I övrigt säljer de bara mattor som de köpt upp billigt från nåt konkurslager och tjänar stora pengar på det. Det känns inte äkta.

På Hallands auktionsverk säljs allt på kommission, det vill säga att auktionsverket betalar den som lämnat in varorna när de sålts. I regel tar de själva 20 procent av den summa varan gått för i provision, plus 50 kronor per slag.

ANNONS

Vad är det dyraste ni någonsin sålt här?

– En tavla av Sven Jonson i Halmstadgruppen. Den gick för 580 000 kronor. Och de som hade den hemma hade ingen aning om att den var värd så mycket innan de lämnade in den hit. Den hade till och med stått i en garderob ett tag.

Datum för auktioner på Hallands auktionsverk i sommar

Söndag 28/6

Söndag 26/7

Söndag 30/8

Auktionerna är i skrivande stund tillåtna så länge antalet besökare inte överstiger 50 personer. Auktionsverket jobbar på att få till en ny hemsida där man ska kunna vara med och buda i realtid på distans för att underlätta under rådande omständigheter. Håll dig uppdaterad om läget via hallandsauktionsverk.se

Loppisar i Halland – ett litet axplock (se webbplatser för info om öppettider med mera)

Laholms kommun

Ann-Tikt och sånt - anntikt.se

Stallets Antikt och Kuriosa - Facebook: Stallets Antikt och Kuriosa

Kattens Loppis och Kuriosa - Facebook: Kattens Loppis och Kuriosa

Halmstads kommun:

Patriks Prylar - patriksprylar.se

Busfrö Nytt & Bytt - busfro.se

Halmia loppis – halmialoppis.se

Hylte kommun:

Carlssons i Långaryd - cbtrading.se

Lahultsboden - lahult.se

Falkenbergs kommun:

Hilles Loppis - Facebook: Hilles loppis

Röda korset second hand – rodakorset.se

Varbergs kommun:

Hot Stuff (vinyl-skivor) - hotstuff.se/varberg

Second Chance - varbergpingst.com

För fler exempel på loppisar med mera i närområdet, besök till exempel svenskaloppisar.se. Finns även fler webbplatser som samlar loppisar. Tänk också på att det är en speciell sommar – mycket kan ändras på kort tid på grund av coronaviruset, med öppettider med mera.

ANNONS