Marita Svanberg om innesporten som Zlatan och Måns Zelmerlöw spelar

Marita Svanberg har inte ägnat sig åt särskilt mycket idrott livet – men så testade hon padel för något år sedan och blev fast direkt. Som fritidskonsulent i Laholms kommun har hon märkt att racketsporten fått ett rejält uppsving på senaste.

ANNONS
LocationLaholm||

Padelbanorna på Sparbanksvallen i Laholm har funnits i några år och Marita Svanberg har sett hur intresset för sporten ökat allt eftersom. Det är hon som sköter bokningar av olika idrottsanläggningar i Laholms kommun.

Hon tror att en del av förklaringen till det ökade intresset för padel är att det ”hänt så mycket” kring sporten de senaste åren. Stjärnor som Zlatan, Peter Forsberg, Måns Zelmerlöw och Henke Larsson är några kända utövare – och det har såklart betydelse.

– Dessutom är det mycket padelevenemang i närheten, inte minst i Skåne. Att World Padel Tour har varit i Båstad två somrar i rad har säkert också gjort sitt till, säger hon.

ANNONS

Själv fastnade hon för padel våren 2019 och började snabbt lägga flera timmar i veckan på banan.

– Man blir helt besatt, haha. Nu spelar jag ofta tillsammans med min man, resten av familjen eller mina vänner.

”Väggarna runt planen gör att bollarna blir oförutsägbara och roliga.”

Enklare än tennis

Padel spelas på en 10 gånger 20 meter stor plan med tre meter höga glasväggar och galler runt omkring som får användas vid spel. Planen delas på mitten av ett nät och man spelar alltid dubbel. Poängräkningen är nästan samma som i tennis.

Ett padelracket är ett mycket lätt rack, stort som ett tennisrack men med kort skaft. Det finns inga strängar. Bollen som används är lika stor som en tennisboll men med lite mindre tryck.

– Nu har jag aldrig spelat tennis, men jag har förstått att padel är enklare, lätt för alla att komma igång med liksom. Dessutom är det kul att man alltid spelar dubbel, det blir socialt på det viset. Och väggarna runt planen gör att bollarna blir oförutsägbara och roliga, säger Marita.

Lätt att hitta banor

Vill man som privatperson testa padel i Halland finns flera möjligheter. Banor finns på flera olika håll i samtliga kommuner – en sökning på nätet ger snabbt svar om var du kan boka och spela i sommar.

ANNONS

– Jag är säker på att det här är en sport som har kommit för att stanna. Det ploppar upp nya banor överallt hela tiden.

Kan vem som helst spela?

– Ja, det är det som är så härligt. Man kan vara ung eller gammal och behöver inte ens vara särskilt vältränad.

Men du Marita, vem brukar vinna när du spelar med dina kompisar?

– Haha, det är nog lite blandat! Men jag kan säga att vi var med i ett seriespel för ett tag sen, och det gick inte så värst bra... men det gör ingenting. Jag tänker inte sluta ändå.

Marita Svanberg

Ålder: 55 år.

Bor: Vallberga, Laholms kommun.

Gör: Fritidskonsulent i Laholms kommun.

Gör en ledig sommardag: ”Spelar jag inte padel är jag förmodligen vid vattnet på ett eller annat sätt.”

Tre sommartips

”Plocka något! Blommor, snäckor, körsbär… Somrigt och avkopplande.”

”Utforska och upptäck nya pärlor! Sväng in på en väg/stig du aldrig varit på och se var du hamnar/hittar.”

”Hoppa runt barfota på solvarma stenblock vid havet, mums för själen. Finns härliga exempelvis i Laxvik.”

ANNONS