Mahmoud nekades ämnen han behövde

Trots höga betyg i tolv ämnen blev Mahmoud Alkhatib inte antagen till naturvetenskapsprogrammet i Halmstad. – Jag ville läsa 16 ämnen, precis som alla svenskar. Det är orättvist, säger han.

ANNONS
|

Efter torsdagensartikel i HP om att nyanlända har svårt att bli antagna till gymnasiet har flera personer hört av sig.

En av dem är 18-åriga Mahmoud Alkhatibfrån Hyltebruk som kom till Sverige våren 2015. Han började direkt studera svenska språket och efter bara en månad klarade han av att läsa andra ämnen.

På enbart 1,5 år har han hunnit med att läsa tolv ämnen.

– Jag tycker inte svenska är svårt. Jag förstod allt väldigt snabbt, och om jag inte förstod slog jag bara upp ordet i ett lexikon, säger han.

Mahmoud berättar att han har varit i skolan mellan 08.00 och 17.00 varje dag. Efter det åkte han hem för en paus i två timmar, sedan fortsatte han plugga från 19.00 till 01.00.

ANNONS

Han trodde att allt slit skulle vara värt det eftersom han så gärna ville komma in på ett naturvetenskapsprogram. Men när han fick antagningsbeskedet blev han väldigt besviken.

– Jag har höga betyg i nästan alla ämnen, bäst betyg i klassen, men det räckte ändå inte det.

Han blev i stället antagen till teknikprogrammet på Kattegattgymnasiet.

– Jag är självklart glad att jag kom in där, men det var inte det jag helst ville.

En av anledningarna till att han inte kom in på det programmet som han ville var eftersom han bara hade läst tolv ämnen.

– Jag saknar fyra ämnen, bland annat hemkunskap och musik. Om jag bara hade fått läsa dem, som alla svenskar får, så hade jag kommit in på natur, säger han.

Att Mahmoud läst tolv ämnen i stället för 16 innebär han har får ett lägre meritvärde. Det hade räckt att Mahmoud fått det lägsta betyget (E), som ger tio poäng, i två ämnen till för att bli antagen. Och hade han fått läsa alla fyra som han saknar hade han haft ännu högre poäng.

– Jag har 215 poäng, men för att komma in på naturvetenskap krävs 230. Jag hade inte ens behövt göra bra ifrån mig. Det känns väldigt orättvist, säger han.

ANNONS

Varför har du inte fått läsa fler ämnen?

– Rektorn och lärare har sagt att de inte kan erbjuda fler. Jag frågade om jag fick läsa ämnena på andra skolor, men det gick inte heller, säger han.

ANNONS