Enligt Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, är många Halmstadföretag i behov av att rekrytera för att kunna växa.
Enligt Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, är många Halmstadföretag i behov av att rekrytera för att kunna växa.

Många företag har rekryteringsbehov

Efterfrågan på arbetskraft är större än på flera år, det visar nya siffror från Konjunkturinstitutet (KI). I Halmstad är rekryteringsbehovet det största på nästan tio år och byggbranschen har drabbats hårdast.

ANNONS
|

– Det är en historiskt hög brist på arbetskraft. Det vi har kommit fram till är att bristen på personal har ökat inom de flesta branscher, säger Torbjörn Lindquist som jobbar med konjunkturbarometern på KI.

Enligt konjunkturbarometern som KI nyligen presenterade uppger företag att bristen på arbetskraft mellan juni och juli i år ökade från 29 till 33 procent nationellt. Den största bristen som rapporterats sedan 2008.

Svårast att rekrytera är det inom den privata tjänstesektorn och byggindustrin.

– Vi frågade företag inom bygg vilket det främsta hindret är för att kunna bygga mer och då svarade en väldigt hög andel att de anser att arbetskraften är det främsta hindret, säger Torbjörn Lindquist.

ANNONS

Andra yrken, där det råder stor brist på personal, är enligt rapporten datakonsulter, arkitekter, sjuksköterskor, butikspersonal och lärare, men även yrken inom transport, åkerier och pr. Och KI spår högre löneökningar som följd på den stora efterfrågan av arbetskraft.

Enligt Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halmstad, är situationen i Halmstad väldigt lik siffrorna för hela riket. Hon menar att flera yrken och branschen är i behov av att rekrytera men att en bransch utmärker sig.

– Bristen på arbetskraft i Halmstad har inte varit så stor sedan 2007 och det är framförallt byggbranschen det handlar om, säger hon.

Lisa Olsson berättar att många byggföretag i Halmstad inte kan utvecklas och växa eftersom de har problem med att rekrytera. Fler personer måste därför utbildas eller få lärlingsplatser inom branschen.

– Byggbranschen är stor i Halmstad och en stor del av utvecklingen i samhället ligger i byggsektorn. Kan vi inte bygga nya industrier och hus så begränsas utvecklingen, säger hon.

Rekryteringsproblemen finns enligt Lisa Olsson inom i princip alla byggyrken. Men svårast är det att rekrytera personer med högre utbildning, exempelvis ingenjörer, men även målare och snickare.

Varför så stor efterfrågan inom bygg?

– En ökad brist på arbetskraft borde uppmuntra folk till att studera till de yrken där det är lätt att få arbete, men så är det inte i dag. Vi har även en stor outnyttjad arbetskraft, utlandsfödda. Tyvärr finns den en strukturell misstro och diskriminering gällande nyanlända.

ANNONS

Den stora efterfrågan på arbetskraft inom byggbranschen beror enligt Lisa Olsson även på att det är svårt rekrytera personal i närområdet och att lärlingsperioder är tidskrävande.

– Det tar både kraft och tid från andra anställda att ha en lärling, men arbetsgivarna måste bli bättre på att ta fler, säger hon.

ANNONS