Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tydlig. Lalehs nya singel har en övertygande skärpa.

Laleh tar steget till nästa nivå

Pop
Laleh

Bara få va mig själv
(Lost army/Warner)

Sedan ett antal år tillbaka åker ”alla” till Los Angeles för att skriva låtar. Inte sällan under buller och bång. De flesta kommer hem till Sverige med en klädsamt jämn solbränna och några nya Facebook-vänner, men utan att ha fått speciellt mycket uträttat.

Somliga råkar till och med ut för några rejäla snytingar i en musikbransch som fungerar på delvis andra och mer cyniska villkor än den svenska.

Laleh for också till Los Angeles. Naturligtvis utan att göra någon stor affär av det. Jag har försökt få till en intervju med Laleh i hennes nya miljö, hon har vänligt men bestämt avböjt. I det tysta har hon arbetat med att etablera sig och fokuserat på att skriva och producera ny musik.

Så dök hon plötsligt upp i American Idol (!) och stal showen från sin duettpartner Adam Lambert. Någon vecka senare kommer den här nya låten på svenska. Och med den beskedet att Laleh i höst åker på turné med både popband och symfoniker. Premiär i Scandinavium hemma i Göteborg den 28 oktober.

Laleh har ända från början tänkt högre, större och inte minst tydligare än de flesta av sina kollegor. Somliga uppfattar henne stundtals som flummig, men för Laleh själv är det uppenbart att visionerna och framför allt själva musiken alltid varit kristallklar.

Därför är det ingen överraskning att nya Bara få va mig själv är så distinkt som den är. Jag är inte heller ett dugg förvånad över att Laleh har kvar sitt särpräglade uttryckt när det kommer till frasering, melodier och små sinnrika detaljer i den omsorgsfulla produktionen.

Det som däremot fascinerar och imponerar är hur hon adderat en del element från det som fungerar på de stora listorna. Fast på sitt eget vis förstås. Det börjar redan med den inledande orgeln som är en mer organisk variant på de massiva ljudboomarna som man ofta hör såväl inom hiphop som de mer dramatiska poplåtarna. Lyssna sedan på hur hon använder körer och trummor, hur hon jobbar med dynamik utan att för en sekund tappa i attack och tyngd. Och inse att Laleh Pourkarim har tagit steget till nästa nivå.

Hon är mer än redo att axla rollen som låtleverantör till de riktigt stora artisterna. Det känns som en tidsfråga innan låtskrivaren och producenten Laleh är uppe och fajtas i toppen av Billboardlistan.

Till sist. Att Laleh skickar ett första vykort från den kaliforniska drömfabriken med hälsningen att hon ”bara ska va sig själv” är väldigt fint, hoppingivande och framförallt extremt mycket Laleh Pourkarim.

Laleh är där hon är, inte för att hon anpassat sig efter omgivningens förväntningar, utan för att hon lyssnat på sig själv och värnat sin personlighet och sin konstnärliga integritet. Det är också det budskapet som hon med den här låten skickar ut till sin publik, ung som äldre.