Via en öppning i planket mittemot Veingeskolan syns bilar som sett sina bästa dagar. Men är de ”uttjänta”? Ordet påverkade domen om skräpvitet i Veinge.
Via en öppning i planket mittemot Veingeskolan syns bilar som sett sina bästa dagar. Men är de ”uttjänta”? Ordet påverkade domen om skräpvitet i Veinge. Bild: Henrik Williamsson

Vite utdömt för skrotig tomt vid skola

I åratal har det klagats på allt skrot som finns på fastigheten bredvid Veingeskolan. Nu åker fastighetsägaren på ett vite för att han inte har städat upp. Vitet blir dock lägre än vad kommunen ville.

ANNONS
|

Ända sedan 2001 har ortsbor klagat på allt skrot som syns på fastigheten. Laholms kommun har åtskilliga gånger uppmanat ägaren att städa upp.

Strax före julen 2019 drämde dåvarande miljö- och byggnadsnämnden till med ett vitesföreläggande. Tomten skulle vara rensad från metallskrot, bil- och karossdelar, möbler, dunkar, pallar, fat, tankar, uttjänta gräsklippare, däck, elektronikavfall, vitvaror och uttjänta bilar senast 1 juni 2020. Annars skulle han betala vite på 50 000 kronor.

LÄS MER:Kommunen kräver att skrotig tomt rensas

– Det ska väck alltihop, sade fastighetsägaren Henrik Hansen till HP då.

Fortsatt skräpigt på tomten i Veinge

Men riktigt så blev det inte. Visserligen fick kommunen in ett antal kvitton på att avfall lämnats till avfallsanläggning, men när inspektörer åkte till platsen i september 2020 kunde de konstatera att det fortfarande var skräpigt.

ANNONS
Bilar, lastbilar och annat som finns på tomten i Veinge just nu.
Bilar, lastbilar och annat som finns på tomten i Veinge just nu. Bild: Henrik Williamsson

Därmed gick kommunen till domstol för att få vitet utdömt. Hansen medgav att han ”tyvärr inte lyckats till 100 procent”, men menade samtidigt att han har hälsoproblem och att han försökt göra det som han varit ålagd att göra.

Ett krav om att inte ha mer än tio bilar synliga protesterade han mot, eftersom sex personer i familjen ägnar sig åt folkrace som hobby. Han hävdade också att kommunens bilder tagits innan hans städning.

Mark- och miljödomstolen var inte nöjd med hur kommunen formulerat sig. Vad som är ”uttjänta bilar” fanns inte definierat. Domstolen tyckte sig också se på bilderna att ”viss uppröjning av övrigt material – definierat som skräp” hade skett.

”De flesta bilarna får stå kvar”

Rätten bedömer att fastighetsägaren inte har gjort allt som förelagts honom, men sätter på grund av kommunens otydliga formulering ner vitet. I stället för 50 000 kronor döms 15 000 kronor ut.

Henrik Hansen tänker inte överklaga.

– Nej, det är lika bra att lägga ner det, säger han till HP.

Enligt Hansen har han nu städat bort skräpet.

– Det är bara bilar kvar. En del av dem ska bort, men de flesta får stå kvar.

Du köper inte kravet på att bara ha tio bilar synliga?

ANNONS

– Nej, aldrig i livet. Det är ju ändå en gammal industritomt, säger Henrik Hansen.

ANNONS