Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinterbadare tål kyla och håller sig frisk

Solen är framme. Det är några minusgrader och isen ligger tjock på sjön. Annica Green är på väg ner för att bada.

– Det infinner sig ett lugn i kroppen. Jag blir glad och får massor av energi resten av dagen, säger Annica Green, som är en relativt ny vinterbadare.

Hon började i mars och badade sedan någon gång i veckan ända fram till sommaren. När hon kom till juni så tog hon badpaus för att återuppta det igen i september. Sedan har det fortsatt.

– Jag tycker verkligen om det, det ger ett lyckorus i kroppen och jag blir otroligt pigg av det. Det kan vara svårt att torka sig, för man känner inte riktigt vad som är vad, men fördelarna väger upp nackdelarna, säger Annica.

Gillar meditationen

Hon gillar det meditativa med att vinterbada. Stillheten och tystheten. Att bli ett med naturen. Till vardags arbetar hon i receptionen på Folkhälsocentrum så kontrasten mellan bad på jobbet och i en isvak är maximal.

Hon har en yxa med sig och hinner få upp värmen i kroppen innan hon klättrar ner för stegen. Hon får jobba hårt för att få upp en vak. Trots att det inte var så länge sedan hon badade här senast så har vaken frusit igen. Ett par hundra meter ut på sjön sitter en fiskare och pimplar.

– Någon gång har jag haft mannen och hunden med, men det blir störande på något sätt, man kan inte gå in i sig själv på samma sätt då.

Tål kylan bättre

De positiva effekterna som Annica berättar om är många. Hon fryser inte lika ofta, har lärt sig att tåla kylan bättre och nämner att hon ibland kan gå ut och rasta hunden i morgonrock. Men hon var själv skeptisk i början.

– Jag trodde att jag skulle bli förkyld hela tiden, men det visade sig vara fel för jag har inte varit förkyld en enda gång sedan jag började.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här