Snöplogen rev upp trottoaren och kantstenarna. Stora bitar slungades också in i Karl-Gunnar Jönssons trädgård. På måndagen var en lastmaskin på plats på Ängelholmsvägen för att plocka undan ett stort lass asfalt, sten och betong.
Snöplogen rev upp trottoaren och kantstenarna. Stora bitar slungades också in i Karl-Gunnar Jönssons trädgård. På måndagen var en lastmaskin på plats på Ängelholmsvägen för att plocka undan ett stort lass asfalt, sten och betong. Bild: Henrik Williamsson, Karl Gunnar Jönsson

Villaägare rasar mot snöröjningen

När Laholmsbon Karl Gunnar Jönsson skulle skotta sin trottoar på onsdagsmorgonen förra veckan blev han minst sagt överraskad.
– Plogbilen hade rivit upp både betongen och kantstenarna. Det kunde ha gått riktigt illa, säger han.

ANNONS
LocationLaholm||

Karl Gunnar Jönsson, som bor på Ängelholmsvägen, gjorde sitt bästa för att hålla snön borta från trottoaren på baksidan av huset på tisdagskvällen.

– Jag skottade trottoaren på Pärongatan sent på kvällen och när jag var klar där bestämde jag mig för att vänta med att skotta framsidan till dagen efter.

När det var dags gjorde han en trist upptäckt.

Efter Snöplogens framfart blev trottoaren förstörd. En del bitar for igenom syrenhäcken och in på Karl Gunnar Jönssons tomt.
Efter Snöplogens framfart blev trottoaren förstörd. En del bitar for igenom syrenhäcken och in på Karl Gunnar Jönssons tomt. Bild: Karl Gunnar Jönsson

– Det låg stora betongbitar utanför min utfart och på trottoaren. Sedan upptäckte jag dessutom att kantstenar hade kastats genom häcken in i min trädgård. Snöröjaren hade rivit upp delar av både trottoaren och gatan.

Nu vill Karl Gunnar att Trafikverket ersätter honom för skadorna som uppstått i hans trädgård.

ANNONS

– Det är världsliga ting som går att ställa tillrätta. Jag kan dock inte sluta att tänka på vad som hade kunnat hänt om någon hade gått förbi huset när snöröjarna drog förbi. Tänk om någon hade fått en sådan sten i huvudet.

Det var stora bitar som lastades upp och kördes iväg på måndagen.
Det var stora bitar som lastades upp och kördes iväg på måndagen. Bild: Henrik Williamsson

Martin Vinberg är projektledare på Underhåll på Trafikverket i Halmstad.

– Jag känner inte till fallet på Ängelholmsvägen men om jag ska tala lite generellt så händer det då och då att våra snöröjare klipper kantsten när de plogar. Det handlar om att det inte enkelt att urskilja några kanter när allt är dolt i snö. Det är såklart beklagligt när sådana saker händer, säger han.

Kan Karl Gunnar Jönsson räkna med ersättning för skadorna i sin trädgård?

– Han får begära den ersättning som han tycker är skälig. Därefter kommer våra jurister göra en bedömning utifrån de uppgifter som de får in från vår entreprenör, säger Martin Vinberg.

ANNONS