Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen ville ta ner 16 döda träd i deras del av Svarvareskogen, nu har de justerat ner det med hälften. Bild: Kenny Hjälte
Föreningen ville ta ner 16 döda träd i deras del av Svarvareskogen, nu har de justerat ner det med hälften. Bild: Kenny Hjälte

Vill ta ner döda träd som kan skada bebyggelsen

Skogsslingans samfällighetsförening har ansökt om marklov för att ta ner ett par döda träd som omgärdar deras bebyggelse. Men döda träd vill länsstyrelsen värna ute i naturen så närmare hälften lär bli kvar.

16 döda träd hade samfälligheten identifierat på den samfällda marken om drygt tre hektar, som är en del av Svarvareskogen. En del var liggande och en del var stående, av de träd som sågs som problematiska, och föreningen hade märkt ut dem och ansökte om marklov hos kommunen för att ta ner dem.

Kommunen begärde in synpunkter på lämpligheten i upprensningen av området, då de döda träden kunde röra sig om en levnadsplats för insekter och djur som är i behov av död ved.

Länsstyrelsen ville inte yttra i sig i sak då de är överprövandeinstans för ärendet. Men skickade med några synpunkter som poängterade nyttan i död ved och att densamma skulle behöva öka ute i naturen i stället för att minska.

Det är mestadels tall som växer på fastigheten. Bild: Kenny Hjälte
Det är mestadels tall som växer på fastigheten. Bild: Kenny Hjälte

Myndigheten påpekar även att området är viktigt då liknande områden utmed kusten i Laholm har exploaterats. Samt att fastigheten ligger i ett område med riksintresse för friluftsliv och naturvård.

Föreningen har tagit till sig utav länsstyrelsens synpunkter och justerat sin ansökan till att enbart vilja ta ner hälften av de döda träden. Framförallt de som står nära bebyggelse och stigar som kan orsaka skador om de skulle välta.

Praxis när döda träd är nära hus eller motionsslingor och vägar är att lägga dem ner och låta de vara liggande död ved i stället för stående.

LÄS MER: Träd får fällas och ska lämnas i en hög i byn

LÄS MER: Döda stockar ska läggas i Ysbys ”oas”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!