Ortsbor i Hasslöv och Östra Karup har kämpat i många, många år för en säkrare cykelväg mellan byarna. Bilden togs vid ett möte mellan byalagen 2014.
Ortsbor i Hasslöv och Östra Karup har kämpat i många, många år för en säkrare cykelväg mellan byarna. Bilden togs vid ett möte mellan byalagen 2014. Bild: Henrik Williamsson

Viktigt steg taget för eftertraktad cykelväg

Laholms kommun fick sin vilja fram. Cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup finns nu med i Region Hallands cykelplan för de kommande nio åren.

ANNONS
LocationÖstra Karup, Hasslöv||

En cykelväg utmed väg 115 har varit hett efterfrågad bland ortsborna i över tre decennier. Nu pekar allt mer på att den en dag till slut kommer att bli verklighet.

Detta eftersom vägen nu står inskriven i den regionala cykelplanen för 2020-2029.

LÄS MER:Många passager återstår för efterlängtad cykelväg

När Regionen i början av året lade ett förslag till cykelplanen fanns cykelvägen Hasslöv-Östra Karup inte med. Men Laholms kommun tryckte på för att få in den bland de priorierade projekten, och det lyckades.

Att cykelvägen satts på pränt där är avgörande, menar kommunens planeringschef Linda Svederberg.

– Det är viktigt eftersom det är utmed Trafikverkets väg. Att bygga cykelväg där måste läggas in i deras planering, säger hon.

ANNONS

Kommunen tar kostnaden

Kommunen får betala alltihop – kostnaden har tidigare beräknats till cirka 7,6 miljoner kronor – men det blir Trafikverket som projekterar och bygger.

– Åtminstone tidigare har Trafikverket gjort ”paket” med cykelvägsutbyggnader. Där paketerar de ihop ett antal prioriterade objekt och genomför dem. Vi hoppas nu att den här cykelvägen kan komma med i nästa omgång, säger Linda Svederberg.

Frågan om när detta kan bli av är dock ännu obesvarad.

– Det har inte gått att få fram. Men eftersom vi har den här cykelvägen som högst prioriterad kommer den förhoppningsvis ligga i det första paketet.

Ytterligare en cykelväg i södra delen av Laholm finns med i cykelplanen. Det är den tre kilometer långa sträckan mellan Våxtorp och Sandvad utmed riksväg 24.

LÄS MER:Kommunen skyndar på förstudie om cykelväg

LÄS MER:Cykelväg närmre efter byalagsträff

ANNONS