Inte straffbart. En 23-åring från Laholm utreddes för hets mot folkgrupp sedan han använt en IS-logga i sin profilbild på Facebook. Åklagaren har nu beslutat att inte väcka åtal.
Inte straffbart. En 23-åring från Laholm utreddes för hets mot folkgrupp sedan han använt en IS-logga i sin profilbild på Facebook. Åklagaren har nu beslutat att inte väcka åtal.

Vifta med IS-flagga inte något hetsbrott

23-åringen från Laholm som visat sympatier för terrorgruppen IS slipper åtal. Att hissa Islamiska statens flagga är inte hets mot folkgrupp, anser åklagaren.

ANNONS
|

Laholmaren poserade tillsammans med en IS-flagga i en profilbild på hans öppna Facebooksida.

När bilden kom till polisens kännedom i mars inledde grova brottsroteln en förundersökning om hets mot folkgrupp.

Den färdiga utredningen överlämnades till åklagaren för en tid sedan.

–Jag har fattat beslutat om att inte väcka åtal, efter noga övervägande fram och tillbaka, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

Frågan om IS-flaggan är en hatsymbol på samma sätt som till exempel nazisternas hakkors har aldrig prövats i svensk domstol.

Det korta svaret, enligt Gisela Sjövalls bedömning, är nej.

–Man kan säga att enbart vifta med en IS-flagga i dagens läge kan inte anses utgöra hets mot folkgrupp. Det är inte uttryck för missaktning mot någon folkgrupp.

ANNONS

Hets mot folkgrupp blev ett brott i Sverige för att skydda minoritetsgrupper. Det definieras som att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

–IS uttrycker någon form av missaktning, men det är mot alla utom dem som själv tillhör IS. Där är dilemmat, det blir för stor grupp, säger Gisela Sjövall.

Det finns inga tidigare rättsfall att luta sig mot gällande den svarta fanan med IS-symbolen. Det ärende åklagaren har hittat som liknar mest gällde någon som spred texter från Koranen tillsammans med en IS-flagga. Det blev också nedlagt.

–Där hade man sagt att det möjligtvis skulle kunna vara någon form av uppvigling, att man anmodar andra att begå brottslig gärning, till exempel att begå mord, men det är det inte alls i det här fallet, säger Gisela Sjövall.

När det gäller till exempel hakkorset är det fastslaget att symbolen i sig ger uttryck för missaktning mot judar. Det är inte omöjligt att IS-loggan på sikt kan få samma laddning, anser Gisela Sjövall.

–Så långt har vi inte kommit. Det kanske förändras om tio år.

23-åringen har hela tiden nekat till brott.

ANNONS

–Han menar att detta är ingen IS-logga, utan en symbol som används för islam och har gjorts i många hundra år och sedan missbrukas av IS, sade hans advokat Björn Nilsson till HP i juni.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet, som hörts som expert av polisen, beskriver IS som en blodtörstig organisation.

–I sin propaganda fördömer man hela folkgrupper och uppmanar till attentat mot dem, sade Rickard Lagervall i samma artikel.

Läs också tidigare artiklar:

Stärkt misstanke mot IS-sympatisör

ANNONS