”Vi ger aldrig upp - alla ska få komma hem”

Farhågan finns, att fler kommer att anmälas försvunna i coronas spår. Detta är något som sökorganisationen Missing people är uppmärksam på. Monika Hirseland har deltagit i flera stora sökinsatser. Hon vill använda sina hundar i skarpt läge och vara en av många som hjälper till.

ANNONS
|

Hon har utbildat sina hundar till tjänstehundar att användas i hemvärnet för att söka efter fienden. Hon har utbildat kantarellhundar och tränat hundar i sök hos brukshundsklubben.

–Jag har alltid gillat vad man kan använda hundens näsa till, säger Monika Hirseland som bor i Gosterbygget i Laholms kommun.

Att söka efter försvunna personer har hon stor vana vid, som delaktig i Missing people sedan 2012. Hon har också suttit i styrelsen för Hallandsavdelningen.

Monika har sett mycket rädsla och förtvivlan genom dessa år, men hon har aldrig sett den typ av rädsla som coronaviruset för med sig.

– Jag har mött människor som är oerhört rädda att bli smittade. De går så långt att de undrar om de ska sprita grönsakerna de har köpt i affären, eftersom någon annan har rört vi dem, berättar Monika.

ANNONS

Depression och nedstämdhet på grund av ensamhet följer i virusets spår.

– Det har börjat märkas att människor blir deprimerade. Det har varit en hel del försvinnanden på senare tid. Vi har pratat om det i Missing people, att vi befarar att det blir en ökning av människor som faktiskt tar livet av sig, säger Monika.

För Monikas del började engagemanget när sonen till en vän var försvunnen.

– Vi stack ut och hjälpte till att leta i blöt terräng. Eftersom det var någon jag kände som var drabbad, så kom det nära och då kände jag starkt att jag ville vara där och bidra, minns Monika.

Det är nog ofta så det börjar, tror hon.

– När det är någons bekant eller familjemedlem som försvinner. Då väcks engagemanget. Och har man väl kommit in i det, då är det svårt att sluta. Man gör det med hjärtat.

Monika var med och sökte efter 12-åringen Dante i Falkenberg. Sökinsatsen 2018 efter den försvunne pojken med Downs syndrom blev den största någonsin i Sverige med flera tusen personer som deltog.

– Det var fantastiskt att se hur många som kan sluta upp när det behövs.

Hon var också med vid det uppmärksammade fallet med Wilma i Uddevalla nyligen, då med sökorganisationen FIKK.

ANNONS

– Det är en fruktansvärd historia som har berört oss djupt. Vi har sett anhörigas förtvivlan, säger hon.

Monika berättar att vem som helst kan vara med i en sökinsats.

– Alla är välkomna. Alla kan inte gå i skogen, men de kan sätta på kaffe eller bre smörgåsar eller bidra med något annat. Vi lär ut hur man gör i en skallgångspatrull och hur man rätar upp linjen i den.

Att ”räta upp linjen” är ett uttryck som används vid sökning. Och just det där med språket är viktigt när det är snabba beslut och inga missförstånd får uppstå. Därför går Missing people polisens utbildningar och lär sig deras språk.

Polisen är dessutom den främste spelaren i det här arbetet. Det är Monika Hirseland noga med att poängtera. Utan polisens tillstånd att ge sig ut och söka blir det inget.

– Vi måste alltid kolla med polisen om vi får komma. Säger de nej så håller vi oss hemma. Det kan vara en livsfarlig person som är försvunnen. Men vi kan också vara i vägen för polisen, så de måste alltid ge oss tillstånd.

Samarbetet är så etablerat nu att polisen ser Missing people och andra sökorganisationer som en resurs.

ANNONS

– Det är väldigt roligt att det har gått i den riktningen. Polisen har sett att vi jobbar organiserat och märkt att de har nytta av oss.

Det är alltså viktigt att inte springa rakt ut och börja leta när polisen har startat en sökinsats.

– Ibland använder de helikopter och värmekameror och deras instrument är så avancerade att om det är människor ute i terrängen och letar samtidigt, då försvårar det deras sökande.

När en sökinsats är på gång, läggs det ut på Facebook. Dessutom skickas det meddelande till alla som är anmälda till skallgångsregistret. Missing people har en jour som tar samtalen med polisen.

Det finns numera fler organisationer än Missing people som söker efter försvunna personer.

– Alla gör vad de kan oavsett grupp. Huvudsaken är att folk blir hittade. Vi ger aldrig upp. Alla ska få komma hem.

Monika Hirseland kommer att fortsätta vara en av många som söker och letar.

– Att få gå ut och göra skillnad och inte bara träna hundarna för poäng i en tävling är det som triggar mig. Jag vill se hunden fungera i verkligheten. Och ber någon oss att söka så är det väldigt svårt att säga nej. Har man sett anhöriga i ögonen så kan man inte sluta leta.

ANNONS

Missing People är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis att arrangera sökinsatser efter försvunna personer.

Missing People Sweden grundades i Göteborg 2012, efter att flera personer hade samlats för att hjälpa till i sökandet efter två försvunna personer.

I dag är Missing People en rikstäckande organisation med ett tjugotal regionala avdelningar som engagerar sig för att rädda liv och för att ge anhöriga stöd och möjlighet till ett avslut. Visionen är att ingen ska försvinna utan att hittas.

LÄS MER:Missing People: "Känslorna måste få komma"

LÄS MER:Polisen söker vidare med hundpatruller

LÄS MER:Försvunne Dante hittad död

LÄS MER:”Ser det som en skyldighet att söka”

LÄS MER:”Vi kör dygnet runt nu”

ANNONS