Veingeskolan anpassade skolavslutning till corona

Uppklädda med fixat hår och pirr i magen brukar eleverna samlas på gården och sjunga ”Den blomstertid nu kommer”. Men i år blev inget som vanligt.

ANNONS
|

– Vi fick se på en film i klassrummet, men den var jättebra så det funkade att ha det så också, säger Albin Urhagen i 9A.

Till den digitala skolavslutningen har de använt sig av en gammal elev från skolan, som har hjälpt till att filma och spela in. Tillsammans med nuvarande elever på skolan har de sedan spelat in alla som skulle haft uppträdande på den vanliga platsen, socialt distanserade från andra klasser för att inte skapa en större folksamling.

– Jag trodde nästan att det skulle bli för länge för dem att kolla på filmen i 20 minuter, men de satt helt knäpptysta och tittade, säger Linda Ahlgren, mentor.

ANNONS

Gymnasiet nästa

De kommande månaderna ska Albin passa på att njuta av livet innan han skiljs från de gamla polarna på riktigt. I höst flyttar han nämligen till Stockholm för att gå gymnasiet. Han är en lovande talang i Karate, och har fått plats på Riksidrottsförbundets karategymnasium.

– Det ska bli jättekul men i sommar blir det bara att passa på att hänga med kompisar och köra moppe, säger Albin.

Ett tårfyllt farväl

Tillsammans med klasskamraterna tog de farväl av både varandra och sina mentorer som följt med dem sedan sjuan. Det enda som är som vanligt, är känslan av tomhet när en ny kull elever avslutar grundskolan.

– Det roliga med att vara lärare är ju just att se dem växa. De kommer som små killar och tjejer i sjuan och nu i nian har de växt om en så de är längre än oss och de har växt både intellektuellt och socialt, säger Håkan Skog som varit mentor tillsammans med Linda Ahlgren.

Tre årskullar har de varit mentorer tillsammans men kommer nu att bilda nya par i arbetslaget inför hösten och det var därför en lite speciell dag även för dem.

– Men Håkan är ändå min bästis så vi kommer att göra mycket ihop ändå, säger Linda och skrattar.

ANNONS
ANNONS