Byalaget i Veinge ska ge orten en starkare röst i frågor som rör bygdens utveckling och trivsel. Den färska interimsstyrelsen: ordförande Annika Svensson, Nicklas Johansson, sekreterare Johanna Nord, Lotta Johansson och Jessica Rubin.
Byalaget i Veinge ska ge orten en starkare röst i frågor som rör bygdens utveckling och trivsel. Den färska interimsstyrelsen: ordförande Annika Svensson, Nicklas Johansson, sekreterare Johanna Nord, Lotta Johansson och Jessica Rubin. Bild: Reino Jacobsson

Veinge bildar byalag med sikte på ett utegym

Fem Veingebor lade på söndagen grunden till ett byalag i Veinge.
– Får vi bara till ett byalag har vi större chans att prata för vår sak, säger initiativtagaren Annika Eriksson.

ANNONS
LocationVeinge||

Ett stormöte var på gång redan i våras, men fick då ställas in på grund av coronapandemin.

– Nu när jag sett Lilla Tjärbys utegym, som är så fint, gick jag ut med en ny fråga i Facebookgruppen Händer i Veinge. Det var stort intresse. 105 personer gjorde tumme upp, säger Annika Eriksson som driver på för ett utegym i Veinge också.

LÄS MER:De efterlyser eldsjälar till nytt byalag

LÄS MER:S-förslag på väg att bli verklighet

Stadgar och Facebooksida

På söndagen träffades fem personer på den tänkta platsen, mellan Veingebadet och konstgräsplanen vid skolan. De bestämde sig för att bilda en interimsstyrelse för Veinges första byalag.

– Med ett byalag finns det pengar på kommunen till att göra olika saker. Nu ska vi jobba med att få stadgar på plats och sätta i gång en Facebooksida, säger Annika Eriksson som själv blev ordförande i interimsstyrelsen.

ANNONS

Med ett byalag finns det pengar på kommunen till att göra olika saker.

– Den har vi tills vi kan ha ett riktigt möte, men om man inte kan hyra lokal får vi vänta tills det är lite varmare så att vi kan vara ute, fortsätter hon.

Annika Eriksson hade hoppats på lite större uppslutning.

– Jag är lite besviken. Över hundra personer tryckte tumme upp, men kanske är det många som inte vill samlas i dessa tider.

Dialog om tågstopp

Laholms kommuns landsbygdsutvecklare Reino Jacobsson var med vid mötet. Han ser stora fördelar med att Veinge ansluter sig till de 16 andra orter i kommunen som redan har någon form av byalag.

– Det är kalasbra, framför allt nu när vi är på väg att planera för tågstopp i Veinge och Knäred, säger han.

Kommunen har uttryckligen sagt att den vill satsa inte bara på kustbandet och tätorten utan också just Veinge och Knäred.

– Då behövs byalag för att få den här dialogparten. Ett byalag har ett demokratiskt styre som får mandat och blir en remissinstans, säger Reino Jacobsson.

LÄS MER:Tumme upp för nya bostäder i stationsorter

LÄS MER:Helt nytt bostadsområde ska möta tågresenärerna

ANNONS