Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Vattenkonstverk i Laholm kan torrläggas

Åtta stycken konstverk i Laholm kan bli torrlagda en månad tidigare än normalt. Anledningen är det bevattningsförbud som råder.

– Jag värnar verkligen om konsten, men i det här fallet tycker jag att det är självklart att vårt grundvatten är viktigare, säger kultursekreterare Therese Ehrenborg.
I Laholm finns åtta konstverk, där vattnet utgör en del av konstverket. Det är bland annat Lagafontänen på Stortorget, Staffan Stalledräng vid Gamleby torg och De badande barnen vid Gröningen.
I vanliga fall torrläggs konstverken den första oktober och sätts igång igen den första maj.
– Det har med vårt klimat att göra. På vintern är det risk att anläggningarna fryser sönder om vi inte tömmer ledningar och bassänger på vatten, säger Therese Ehrenborg.
Men i år kan konstverken alltså tömmas på vatten en månad tidigare.
– Konstverken har ett system där vattnet går runt. Blir det kallt och regnigt så behöver vi inte byta vattnet så ofta. Men blir det torrt och varmt så avdunstar vattnet och det blir fortare ofräscht, då måste vi byta vattnet oftare, säger Therese Ehrenborg.
Med rådande bevattningsförbud kommer kommunen inte att byta vattnet i fontänerna.
– Vi hade kunnat söka dispens, men det hade inte känts bra. Vi är beroende av vårt grundvatten allihop, då måste vi också dra vårt strå till stacken på kommunen, säger Therese Ehrenborg och fortsätter:
– Om vi inte hjälps åt nu, så kanske vi inte kan ha några vattenskulpturer alls i framtiden. Då är det bättre att stämma i bäcken, om uttrycket tilåts.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här