Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Vattenkiosk på plats för att hjälpa företag

Containrarna som ska hjälpa företag att få vatten till sina verksamheter, som inte är dricksvatten, har nu kommit på plats i Laholm och Halmstad och blir funktionsdugliga om några dagar.

Vattenkioskerna har anlänt. Nu ska det bara dras fram el och kopplas in vatten, så ska testkörning kunna göras i mitten av nästa vecka.

Förutom placeringen vid sidan om korpfotbollsplanen vid Altona i Laholm har Laholmsbuktens VA placerat en på parkeringen vid Örjansvall i Halmstad, som ska ta vatten ur Nissan. När de placerat ut containrarna har de försökt undvika att tunga tankbilar ska gå in i villaområden för mycket.

– Här på Altona hoppas vi kunna lägga en slinga som vi grusar upp som går bakom huset. Allt för att det inte ska gå på villagator och så att bilarna inte behöver backa. Vi vill inte äventyra säkerheten, utan de kommer att köra in från Glänningeleden på Hälsans stig och ut igen, säger Mattias Hultin, driftschef på Laholmsbuktens VA, LBVA.

Att ta tekniskt vatten ur kioskerna kommer inte kosta något för företagen som redan är anslutna till LBVA:s system, som har liknande stationer för utlämning av dricksvatten. Mattias Hultin har gott hopp om att det ska finnas gott om vatten på platsen.

– Skulle inte tillrinningen vara tillräcklig har vi två vattenborror till som vi inte grävt upp än här intill, som vi i så fall kan koppla ihop med denna, säger Mattias Hultin.

I vattenkioskerna finns det en pump som drar upp vattnet och de är också utrustade med flödesmätare så att man ser hur mycket som går åt.

– Om det blir en möjlighet för privatpersoner att hämta vatten går inte att svara på just nu. Vi försöker ha styrning på det och kopplingspunkterna är anpassade efter tankbilar, säger han och fortsätter:

– Vi har restriktioner på vilka vi delar ut taggar till, som kan öppna och hämta vatten. Men här skulle kunna vara öppnare system, då det inte handlar om dricksvatten utan rent tekniskt vatten, men vi har inte kommit fram till hur vi ska lösa det, säger Mattias Hultin.

LBVA fortsätter uppmana alla att minska sin dricksvattenanvändning för att man ska minska produktionen med minst 20 procent per dag, för att klara vattenbristen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!