Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Vattenjakten gör att fler borror når ljuset

Vattenborran som skulle hjälpa företag med tekniskt vatten blev begravd igen och en annan har grävts fram som LBVA tror ska kunna fylla behovet.

I veckan anländer de containrar som ska hjälpa till att distribuera tekniskt vatten till företag som inte kan använda dricksvatten i bevattningsförbudets kölvatten. 

Men den vattenborra, med tillhörande betongbyggnad, som åter fick se dagens ljus när den grävdes fram ur en jordhög vid korpfotbollsplanen har återigen begravts under massorna.

– Vi bedömde att det fanns för dålig kapacitet i den borran som vi började på. Det har resulterat i att vi har grävt fram en annan som vi tänkt vi ska ta vatten från, säger Mattias Hultin, avdelningschef för driften på Laholmsbuktens VA, LBVA.

Den nya vattenborran som är aktuell att göra ett vattenuttag i från ligger bara ett stenkast från den andra, fast något närmare väg 24.

– Containrarna kommer till oss i Halmstad i veckan och vi ska köra ut dessa i dagarna för att koppla in dem. För Laholms del är det troligt att vi får en på plats i slutet av veckan, säger Mattias Hultin.

Vattnet som tas upp genomgår inte den process som vatten gör för att bli dricksvatten och företag och verksamheter som är i behov av vatten ska kunna komma åt platsen med tankbil för att hämta de efterlängtade dropparna.

Som HP tidigare rapporterat har Mattias Leijon, förvaltningschef på LBVA, besökt politikerna i Laholm och berättat att vattenproduktionen ökat efter att en del sommargäster anlänt. Enligt Mattias Hultin var det just midsommarhelgen som varit boven som ökat dricksvattenproduktionen hos LBVA igen.

– Generellt ser det ljust ut med vattenbesparingen, vid midsommarhelgen producerade vi mer dricksvatten än de 17 procent som vi sparat tidigare. Men nu i veckan har vi varit nere på lägre produktionssiffror igen, men vi har inte nått de 20 procenten som vi vill nå och behöver ligga på, säger Hultin.

– Vi har märkt att många har vaknat upp från att dricksvattnet har tagits för givet, en del har tyckt att det varit overkligt och svårt att ta till sig. Vi hoppas att det ska räcka med att upplysa folk om att spara vatten så att det inte behövs andra åtgärder, säger han.

Hur länge vattenborran vid fotbollsplanen nu kan vara aktuell är svårt att sia om.

– Vi har gjort bedömningen att den kan leverera men verkligheten kan vara någon annan. Gamla brunnar kan ändra sig i tillrinningen när man inte använder dem. När vi nu börjar använda den igen så tror och hoppas vi att det rinner till i samma utsträckning som vi tar ut, säger Mattias Hultin.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här