Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Oscarsson äger Vattenfabriken på Nyby industriområde, där Friskis & Svettis och Take Care har sina lokaler. Han tänker fajtas för att träningsverksamheten inte ska behöva försvinna därifrån. Bild: Henrik Williamsson
Ulf Oscarsson äger Vattenfabriken på Nyby industriområde, där Friskis & Svettis och Take Care har sina lokaler. Han tänker fajtas för att träningsverksamheten inte ska behöva försvinna därifrån. Bild: Henrik Williamsson

Vattenfabrikens ägare tar strid för träning på Nyby industriområde

Det blåser upp till kamp om framtiden för träningsanläggningen på Nyby industriområde. Får fastighetsägaren Ulf Oscarsson nobben på sitt bygglov tänker han anmäla kommunens egna verksamheter på området.

Vattenfabriken kallas fastigheten på Industrigatan 29. Där håller Friskis & Svettis till, liksom tränings- och rehabföretaget Take Care. Tillsammans lockar de cirka 65 000 besökare årligen.

LÄS MER: Ny träningshall på Glänninge befaras bli för liten

Men tiden är på väg att rinna ut för det tillfälliga bygglov som funnits för verksamheterna. I juni 2022 är det slut. I våras sade flera kommunföreträdare tvärt nej till att ändra detaljplanen så att bygglovet skulle kunna bli permanent.

Ulf Oscarsson i tränings och rehabföretagets Take Cares lokaler på Vattenfabriken. Bild: Henrik Williamsson
Ulf Oscarsson i tränings och rehabföretagets Take Cares lokaler på Vattenfabriken. Bild: Henrik Williamsson

Fastighetsägaren Ulf Oscarsson blev både förvånad och ilsken över beskedet. Men i augusti lade han ändå in en formell ansökan om permanent bygglov.

– Jag har fått lite hintar om att de börjat tänka om och att det vore idé att slänga in en ansökan, säger Ulf Oscarsson.

Ulf Oscarsson pekar på Laholms kommuns verksamheter

Tjänstemännen håller emot i ärendet. Miljökontoret har yttrat sig negativt, med hänvisning till bland annat säkerhetsavstånd. Träningsverksamheten skulle hindra utökningar eller nyetableringar av industrier på Nyby, menar miljökontoret.

Ulf Oscarsson ger inte mycket för den argumentationen.

– De skyller på en massa lull-lull som inte stämmer med verkligheten. Det finns jättemånga andra verksamheter på industriområdet som i så fall inte heller får ligga där. Kommunen har bland annat själv hemtjänstens lokaler bredvid Halleplast, säger han.

Hoppas få politikerna med sig

Bygglovsfrågan hamnar nu på bordet hos politikerna i miljö- och byggnadsnämnden. Ulf Oscarsson hoppas att politiken ska köra över tjänstmännen och bevilja bygglov.

– Det är det hoppet jag lever på. Att politikerna ska tänka lite klarare och sundare än tjänstemännen, säger han.

Och om det inte går vägen?

– Även om jag får ett nej kommer jag att driva vidare det här med alla andra som ligger där fast de inte får. Till exempel kommunens fyra egna verksamheter. Det kommer jag att köra stenhårt på. Det måste vara likabehandling.

Hur driver du det vidare?

– Jag får naturligtvis anmäla dem. Så får det göras en tillsyn. Där finns extremt mycket som inte är industri. Kommunen har själv hjälpmedelscentralen, hemtjänsten, en verksamhet vid företagshälsovården och möbellagret.

Opinion stöder Oscarsson

Det finns också en viss folklig opinion för att låta träningen ligga kvar på Nyby. En namninsamling på nätet har drygt 240 underskrifter och kommentarer.

– Jag ligger inte bakom den. Men om jag velat kunde jag ha hållit på med namninsamlingar och säkert fått ihop fem, tio tusen namn. Varje gång jag går över torget kommer det fram folk och fråga hur det går. Det är extremt många som tränar där och är oroliga, säger Ulf Oscarsson.

LÄS MER: Friskis känner sig utkastade från Nyby

LÄS MER: Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

LÄS MER: Friskis och svettis på Nyby för att stanna

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!