Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varnar för orädd älg i rekreationsområde

En närgången älg i det tätortsnära naturreservatet Hökafältet har gjort att länsstyrelsen har gått ut och varnat för det stora skogsdjuret.

En älg i Hökafältet, ett naturreservat vid Mellbystrands norra del, har uppträtt närgånget och enligt uppgift gjort utfall mot människor. Därför har länsstyrelsen i Halland nu gått ut och varnat för älgen på sociala medier.

”Länsstyrelsen uppmanar besökare till uppmärksamhet och försiktighet vid påträffande av älgen” skriver dem i meddelandet.

Tagit kontakt med polisen inför en avlivning

Enligt uppgifter till HP har reservatspersonal tagit kontakt med polisen för ett eventuellt beslut om avlivning av den specifika älgen.

”Kommunens skyddsjägare är underrättad och eventuella åtgärder kommer inom kort att utföras” skriver länsstyrelsen på sociala medier.

Cyklister som använt slingorna för motion och träning, som HP talat med, har ofta stött på älgar. Då har älgarna oftast snällt flyttat sig och förflyttat sig från området tills cyklisterna kommit i retur på slingan.

Tidigare har det jagats älg aktivt på Hökafältet. Men sedan naturvårdsverket tog över ägandeskapet till marken satte länsstyrelsen stopp för det, med hänvisning till friluftslivet. Något som jaktledaren i HP då, för drygt tre år sedan, menade kunde leda till besvär längre fram.

Älgar går sällan till attack

Älgar är oftast skygga och brukar hellre fly än illa fäkta. En anledning till att älgar kan vara utåtagerande är älgbrunsten, som pågår oftast i september och en bit in i oktober. Älgtjurar kan känna sig störda av närvaron om det är en älgko i närheten, dessa brukar enbart brunsta i en dag. I det södra grannlänet är numera oftast älgjaktspremiären förskjuten till slutet av oktober för att älgen ska kunna brunsta färdigt och ha tid för en ombrunst.

Älgar går sällan till attack mot människor, men i en kraftmätning med en älg kan en resolut position och bestämd blick göra att personen går segrande ur mötet utan någon fysisk sammandrabbning. Men det är kanske inget att rekommendera, att prova stångas med en älgtjur.

LÄS MER: Jakten stryps i naturreservatet

LÄS MER: Älgjakten avslutades innan den hann börja

LÄS MER: Expert vill skjuta på jakten

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!