Varg bet två får i hage i Göstorp

Två får skadades i en varg­attack på en gård under tisdagen. Djuren fick avlivas av sina skador och länsstyrelsens experter bedömer att det är utfört av en varg.

ANNONS
|

Redan på måndagen fick länsstyrelsen in uppgifter att det rörde sig en varg i södra Halland. Då ska den ha rört sig i Stjärnarp och Eldsberga.

– Vi fick in ett fotografi som visade en varg. Som alltid skicka vi ut en inspektör för att se att bilden är tagen på den plats som anges, för att det inte ska vara en bild som är tagen någon annanstans, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen som arbetar med rovdjursfrågor.

– Platsen stämde överens med bilden och vi hittade också spår som stämde överens med varg och inspektören kunde spåra dessa i cirka 300 meter, säger Martin Broberg.

ANNONS

Vargen kunde observeras både på förmiddagen och på eftermiddagen, när den sågs senare på dagen var det runt tre kilometer söderut.

Länsstyrelsen fick sedan samtal från en distriktsveterinär på tisdagen då denne besökt en fårhage i trakten av Göstorp. Två får hade likartade skador men det hade varit svårt att härleda vilket djur som attackerat fåren.

– Det var kraftiga bett och fåren hade fått kinderna bortslitna, det såg ganska gräsligt ut på bilderna, säger Martin Broberg.

Fåren hade överlevt angreppet men fick avlivas på grund av skadorna.

– Det brukar antingen vara hund eller varg som ligger bakom angrepp på får. Det var otypiskt för båda alternativen. Varg brukar dräpa får och konsumera det. De kraftiga betten rimmar dåligt med hund, säger Martin Broberg.

De kunde inte utesluta varg och med observationerna dagen innan fick fastställdes angreppet som ett rovdjursangrepp från varg. Diskussionen på länsstyrelsen har varit att det kan ha rört sig om en ung varg då den agerat otypiskt. När de bekräftat att det var varg skickades det ut en rovdjursalert som varnar tamdjursägare i närområdet.

ANNONS

Under onsdagen fick länsstyrelsen inte in några observationer på varg.

– De är mest aktiva under dygnets mörkare timmar. Har den bestämt sig för att vandra härifrån kommer den ganska långt, de kan tillryggalägga enorma avstånd på kort tid, säger Martin Broberg.

ANNONS