Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vapensamlaren vill ha tillbaka sina bössor

Den gamle vapensamlaren i Laholms kommun som dömts för vapenbrott vill ha tillbaka eller få betalt för delar av sin stora vapensamling.

Polisen beslagtog samtliga av mannens skjutvapen efter att det visat sig att han saknade vapenlicens för många av dem.

Mannen, som är i 80-årsåldern, åtalades för vapenbrott och dömdes för tre veckor sedan av Halmstads tingsrätt. På grund av sin höga ålder slapp han fängelse, men fick villkorligt och böter.

Obrukbara vapen

Nu överklagar han domen, men bara gällande vissa beslagtagna vapen som i polisutredningen ansetts obrukbara.

”(Vapensamlaren), som i dag är en gammal man med skröplig hälsa, har haft ett stort vapenintresse och även varit jägare. Av vapenintresset följer att han även varit samlare av vapen”, skriver mannens offentlige försvarare, advokat Lennart Johansson, i ett överklagande till hovrätten.

Mannen vill ha tillbaka ett hagelgevär, en k-pist, fyra kulgevär och tre andra vapen som domstolen beslutade skulle anses förverkade. De är äldre eller pluggade, men betingar enligt mannen ett väsentligt värde.

Lösas in av staten

”Det är fråga om obrukbara vapen och av äldre årgång. Vapnen är pluggade eller av annan anledning obrukbara”, skriver försvarsadvokaten, som med hänsyn till samlarvärdet anser att ett det är ”uppenbart oskäligt” att förverka dem.

Enligt vapenundersökningen som utfördes av Nationellt forensiskt centrums går de aktuella vapnen inte att använda. Därför vill samlaren att hovrätten ska ändra på tingsrättens dom gällande dem.

Vapensamlaren föreslår att vapnen i fråga ska lösas in av staten. Hur mycket han vill ha betalt framgår inte.

LÄS MER: Vapensamlaren slipper fängelse på grund av hög ålder

LÄS MER: Vapensamlare hade k-pist och revolver utan licens

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här