Vapensamlaren slipper fängelse på grund av hög ålder

Den gamle vapensamlaren från Laholm hade olovligen ett stort antal kulgevär, hagelgevär, revolvrar och automatvapen utspridda i huset. Nu döms han för vapenbrott, men undgår fängelse tack vare sin höga ålder.

ANNONS
LocationLaholm||

Mannen är i 80-årsåldern, bosatt i Laholms kommun och har samlat på vapen i hela sitt liv.

Han var fullständigt övertygad att han hade rätt att inneha alla skjutvapen i samlingen, uppgav han när polisen för tre år sedan kom och tog dem i beslag.

Det hände efter en episod där mannens son slog larm till SOS. Gevär låg framme i bostaden på ett sätt som fick sonen att tro att fadern skulle ta livet av sig. En förberedelse inför försäljning, förklarade vapensamlaren efteråt.

Vapendelar låg på golvet i ett rum i bostaden. Bild: Polisen
Vapendelar låg på golvet i ett rum i bostaden. Bild: Polisen

K-pist och revolver

Polisen fann det säkrast att ta med sig samtliga vapen och vapendelar som hittades på olika platser runt omkring i huset. För 17 av dem saknade den gamle mannen licens.

ANNONS

De flesta var pluggade samlarvapen. Bland annat en norsk k-pist från andra världskriget. Men andra var fullt skjutbara, som en revolver och flera jaktgevär.

– Vissa av dem är skarpa skjutbara vapen som han inte har haft licens för. Vissa är vapen som gjorts obrukbara genom pluggning. De räknas också som skjutvapen i lagens mening som man ska ha licens för, sade åklagaren Aron Willhammar till HP och åtalade samlaren för vapenbrott.

Borde veta bättre

Vapensamlaren har sagt att han hade vapnen till prydnad och till jakt förr i tiden när han jagade. Han trodde inte att de var olagliga, men hade redan bestämt sig för att göra sig av med dem innan polisen kom.

Halmstads tingsrätt anser att med sin stora kännedom om vapen måste samlaren ha insett att det fanns stor risk att vapnen var tillståndspliktiga. Ändå har han inte tagit reda på vad som gällde.

Att han 1976 ska ha visat upp en del av vapnen för en polisinspektör och fått behålla dem då – han minns inte om han fick något papper – ändrar inte på rättens bedömning.

Nyckel till vapenskåpet hängde öppet så alla som befann sig i rummet hade tillgång till den. Men de flesta vapnen förvarades ändå inte i skåpet. Bild: Polisen
Nyckel till vapenskåpet hängde öppet så alla som befann sig i rummet hade tillgång till den. Men de flesta vapnen förvarades ändå inte i skåpet. Bild: Polisen

Villkorligt och böter

Mannen döms för vapenbrott av normalgraden till villkorlig dom och 90 dagsböter. Böterna uppgår till totalt 9 000 kronor. Tingsrätten anser att straffvärdet är en månads fängelse, men tar hänsyn till att det gått lång tid sedan brottet begicks och mannens höga ålder.

ANNONS

Hela beslaget av vapen och ammunition, inklusive 1 400 skarpa patroner, förklaras förverkat. Samlaren får inte ens tillbaka de samlarvapen som bedömts obrukbara.

LÄS MER:Vapensamlare hade k-pist och revolver utan licens

LÄS MER: Hotfull man greps i bostad – hade vapen

ANNONS