Vapensamlare hade k-pist och revolver utan licens

En vapensamlare i Laholms kommun åtalas för vapenbrott. Polisen hittade ett stort antal skjutvapen och vapendelar i den äldre mannens bostad. Däribland jaktvapen, revolver och en k-pist som han saknade licens för.

ANNONS
LocationLaholm||

Mannen är i 80-årsåldern och nekar till brott.

En ambulans åkte sent en natt hem till vapensamlaren, efter att hans son slagit larm. Sonen trodde att pappan skulle ta livet av sig med en överdos. I huset hade mannen lagt fram skjutvapen.

Vapendelar låg på golvet i ett rum i bostaden. Bild: Polisen
Vapendelar låg på golvet i ett rum i bostaden. Bild: Polisen

Sonen blev hotfull

Mannen ville först inte följa med. När polisen anslöt till platsen spårade situationen ur. Sonen hotade skjuta sin far om han inte åkte med ambulansen. Han greps själv för grovt olaga hot.

Polisen beslutade att omhänderta alla vapen i huset. Det rörde sig om ett stort antal kulgevär, hagelgevär, revolvrar och automatvapen samt vapendelar, varav han saknade licens för 17 stycken.

ANNONS

– Vissa av dem är skarpa skjutbara vapen som han inte har haft licens för. Vissa är vapen som gjorts obrukbara genom pluggning. De räknas också som skjutvapen i lagens mening som man ska ha licens för, säger åklagaren Aron Willhammar.

Vapen låg öppet

Några vapen och gevärspipor låg helt öppet i olika delar av huset. Nyckeln till vapenskåpet, där de flesta förvarades, hängde också framme, lättåtkomlig för vem som helst i bostaden.

Nyckel till vapenskåpet hängde öppet så alla som befann sig i rummet hade tillgång till den. Bild: Polisen
Nyckel till vapenskåpet hängde öppet så alla som befann sig i rummet hade tillgång till den. Bild: Polisen

Vapensamlaren nekar till brott men medger att han slarvat med förvaringen. Han hävdar att han hade lagt fram vapendelar för att förbereda en försäljning. Han har samlat på vapen i många år och även sysslat med vapenhandel.

K-pisten, som är obrukbar, hade han fått av en norsk motståndsman i syfte att ha i samlingen.

Licensen drogs in

Vapnen omhändertogs i november 2017. I januari i år beslutade Polismyndigheten att återkalla mannens samtliga tillstånd att inneha vapen. Staten löser in dem han hade licens för.

Beslutet motiverades bland annat med att mannen har ett alkoholmissbruk och har inte visat något läkarintyg som styrker att han kan betros med skjutvapen. Han har själv uppgivit att han inte har intresse i vapnen längre.

Vapenbrott kan ge upp till tre års fängelse. Men det är oklart om åklagaren kommer att yrka på fängelse för den åldriga mannen.

ANNONS

– Det vill jag inte uttala mig om i dag. Vi får se vad som framkommer vid förhör med honom under förhandlingen, säger Aron Willhammar.

Över 1400 skarpa patroner av olika kaliber som också omhändertogs av polisen i vapensamlarens bostad anser åklagaren ska anses förverkade, eftersom mannen numera saknar licens.

Rättegången i Halmstads tingsrätt är planerad till 14 januari.

LÄS MER: Hotfull man greps i bostad – hade vapen

ANNONS